arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Merford zorgt voor comfortabele leefomgeving

13 maart 2017

Een Engelse tomatenkweker liet voor de tuinderij vier gasmotoren van elk ruim 6,5 megawatt installeren. Een geluidsreducerende omkasting van Merford Noise Control dempt het lawaai van deze machines en houdt zo de leefomgeving net zo comfortabel als voor de uitbreiding.

De tuinbouwer huist op Wight, een eiland voor de zuidkust van Engeland, ter hoogte van Southampton. Het bedrijf is in 2015 uitgebreid met een nieuwe kwekerij. De eigenaar liet op beide locaties twee gasmotoren installeren. De motoren draaien op aardgas en produceren elektriciteit en warmte. De elektriciteit wordt onder andere gebruikt voor de verlichting van de kassen; de warmte gaat naar een verwarmingssysteem dat de optimale temperatuur levert voor de tomatenkweek.

Turn-key

Merford trad op als turn-key leverancier voor de tomatenkweker. Een uitdaging van formaat: zowel op het vlak van omvang als van logistiek. Bij de opdracht ging het om 4 grote omkastingen voor twee locaties die alleen over het water te bereiken zijn. De ondergrond van de bouwplaats was daarbij ook nog eens erg drassig. Opdrachtgever Rolls Royce - Bergen Engines had er alle vertrouwen in dat Merford de opdracht aankon. Het vertrouwen was zo groot dat men, behalve de opdracht voor de gebruikelijke benodigdheden voor een omkasting, ook wilde dat Merford aanvullend werk deed zoals het leveren en monteren van bordessen die het werk van onderhoudsmonteurs makkelijker maken. Voor het verplaatsen van zware machinedelen installeerde het bedrijf ook een elektrische bovenloopkraan.

WKK’s

"Het zijn niet zomaar motortjes", zegt accountmanager Ben Vernie van Merford over de gasmotoren. De warmte/kracht-koppelingen (WKK’s) zoals deze machines doorgaans worden genoemd, genereren elk een maximaal vermogen van ongeveer 6 megawatt. Deze machines bestaan uit onder meer een gasgestookte zuigermotor en een generator. Het zijn producten van Bergen Engines, een onderdeel van Rolls Royce; al ruim 10 jaar een goede opdrachtgever van Merford. "Over elk daarvan is simpel gezegd een geluiddichte doos geplaatst die het machinelawaai tot een aanvaardbaar niveau reduceert", vat Vernie het project samen: "Zeventig decibel voor de ventilatie die zorgt voor maximale prestaties van de WKK en bescherming tegen oververhitting en 75 decibel op één meter van de omkasting."

Manshoog

Zo’n behuizing is meer dan manshoog en alles behalve een standaard product. In het Engelse project was daar al helemaal geen sprake van omdat de kweker voor de kleinere WKK’s van Bergen Engines koos. "Bij projecten met grotere vermogens kunnen we teruggrijpen op onze uitgebreide ervaring met voorgaande projecten", legt Vernie uit. Voor de variant van de glastuinbouwer moest Merford een nieuw type omkasting ontwerpen.

Specialiteit

"Maatwerk is onze specialiteit", zegt Vernie. Voor deze opdracht zijn  de bijzonderheden van de installatie  doorgerekend en ingetekend. Vooral het ontwerp van het ventilatiesysteem vergde veel aandacht. Ventilatie in de behuizing is nodig om de goede werking van de gasmotoren en de bijbehorende machinerie te waarborgen. De engineers van Merford ontwierpen een mechanisch ventilatiesysteem op overdruk dat de temperatuur binnen de behuizing optimaliseert voor maximale prestaties van de motor. 

Bouwpakket

Merford bereidt alle onderdelen van de omkasting in eigen beheer en op eigen locatie voor. Alle componenten gaan als een bouwpakket naar de opdrachtgever. De tomatenkweker gaf eerder een bouwkundige aannemer opdracht in de machineruimtes  een aparte fundering te maken die de trillingen van de WKK’s dempt. De opdrachtgever bestelde ook aanvullende staalconstructies voor de omkasting. "Voor de trappen en bordessen werken wij nauw samen met onze onderleveranciers", legt Vernie uit. "Het ontwerp stellen we gezamenlijk op, maar de productie besteden we uit zodat eenieder doet waar hij goed in is."

Weinig onderhoud

De omkasting bestaat uit panelen en deuren gemaakt van blinde en geperforeerde staalplaat voorzien van steenwol. De combinatie van deze twee producten zorgt door middel van absorptie en massa voor de gewenste geluidsreductie. "Die blijft in de loop van de jaren constant", garandeert Vernie.  De panelen blijven de hele technische levensduur van de installatie in vorm zodat er geen lekken ontstaan waardoor machinelawaai naar buiten kan. "Die eigenschappen zijn wellicht de reden dat Merford Noise Control tot op heden weinig aan onderhoud hoeft te doen."

Sluiten