arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Milieu-innovatie motiveert om bewuster te kiezen voor duurzame bedrijfsvoering

5 januari 2021
Lely Juno

Al jaren zet het familiebedrijf Lely zich in om het werk van melkveehouders makkelijker te maken. Dat begon in 1992 met de eerste melkrobot, en nu brengt Lely innovatieve robots op de markt die helpen bij het voederen of mest verzamelen.

"Het begint voor ons altijd met de vraag: hoe kunnen we de standaardklussen van de boer wegnemen?", vertelt Martijn Bruggeman, subsidie-adviseur bij het bedrijf. Daardoor hebben boeren meer tijd voor specialistisch werk of voor hun gezin.

Generatie op generatie

Maar het gaat Lely niet alleen om efficiëntie voor de boer. Ook het milieu speelt een belangrijke rol in alle innovaties. "Natuurlijk moeten we zorgen voor een goede business case voor de boer", licht Bruggeman toe. "Maar wij geven ons eigen bedrijf van generatie op generatie door, net als veel veehoudersbedrijven. Met de aarde is dat niet anders. Ook die willen we behouden voor onze kinderen en kleinkinderen."

Milieulijst

Het is dus niet vreemd dat veel producten van Lely op de Milieulijst staan. Dat is een lijst met innovatieve bedrijfsmiddelen die bijdragen aan een beter milieu. Staat een bedrijfsmiddel op die lijst, dan komt de veehouder in aanmerking voor belastingvoordeel via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). En dat werkt, weet Bruggeman. "Niet alleen financieel. Het zet boeren ook aan het denken en motiveert ze om bewuster te kiezen voor duurzame bedrijfsvoering".

Mestrobot en voederrobot

De nieuwste innovaties van Lely op de Milieulijst hebben spannende namen: 'Lely Discovery Collector' en 'Lely Vector'. In gewone taal gaat het om een mestrobot en een voederrobot. Het zijn voorbeelden van machines die het werk van de boer vereenvoudigen en bijdragen aan een beter milieu en de gezondheid van de dieren.

De mestrobot is eigenlijk een zelfrijdende stofzuiger. Die rijdt tussen de koeien en zuigt de mest direct op. "Hierdoor blijft de stal schoner en lopen de koeien minder door de mest. Zo krijgen ze minder klauwziekten. De mest blijft bovendien korter ligger en vormt daardoor minder ammoniak. Dat scheelt weer stikstofuitstoot", aldus Bruggeman.

Beter welzijn en betere melk

Ook de automatische voederrobot draagt bij aan het welzijn van de dieren. Koeien krijgen hiermee 24 uur per dag en 7 dagen per week de juiste voeding. Daardoor is de voeropname veel natuurlijker, groeit de koe beter en geeft ze betere melk. Bruggeman: "We bootsen het eetgedrag van de koe in het weiland na. Daar kan ze ook direct gaan grazen als ze wakker wordt. Zo vaak voederen kan een boer natuurlijk nooit zelf."

Als we vragen naar komende innovaties voor op de Milieulijst, denkt Bruggeman even na over wat hij wel en niet kan zeggen. Maar de 'Orbiter' moet toch worden genoemd. Dat is een concept waarmee boeren op de boerderij zelf melk kunnen produceren, verzamelen en verwerken. "Zo van de koe rechtstreeks in een fles. Alles op de boerderij zelf. De weg van boer naar consument wordt zo korter. Dat scheelt transportkosten, en je hebt echt een lokaal product", zegt een enthousiaste Bruggeman.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten