arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Minister Wiebes stapt met FME op de waterstofbus

9 oktober 2019

Vandaag heeft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, in het bijzijn van enkele captains of industry, het FME-rapport 'Waterstof: kansen voor de Nederlandse industrie' overhandigd gekregen uit handen van FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink. De overhandiging vond plaats in de nieuwste waterstofbus van VDL die op het punt staat ingezet te worden door Connexion in Zuid-Holland.

In opdracht van het ministerie van EZK bracht FME de kansen van waterstof voor het Nederlandse bedrijfsleven in kaart. Hieruit komt duidelijk naar voren dat waterstof als energiedrager één van de grote beloftes is voor een succesvolle energietransitie én de Nederlandse economie.

In haar toelichting zei Ineke Dezentjé-Hamming: "Ons land heeft het potentieel een waterstofhub te worden. Nederland kan koploper worden bij het produceren, gebruiken en exporteren van waterstoftechnologie en heeft daartoe een goede uitgangspositie: een uitstekende gasinfrastructuur die herinzetbaar is voor transport van duurzame waterstof, een flink potentieel aan offshore wind voor de productie van groene waterstof en een industrie die de sterke wil heeft om te verduurzamen." Dezentjé vervolgt: "Waterstof kan niet alleen helpen onze ambitieuze klimaatdoelen te halen, maar ook een bijdrage leveren aan duurzame economische groei en het scheppen van banen. De waterstofsector moet van de overheid de aandacht en financiering krijgen die het, gezien de enorme potentie voor de Nederlandse economie en de CO2-doelstellingen, verdient. We hebben het wel steeds over groene, grijze en blauwe waterstof, maar waterstof moet oranje worden!"

We hebben het wel steeds over groene, grijze en blauwe waterstof, maar waterstof moet oranje worden.

Minister Wiebes bedankte FME voor het rapport en deed de toezegging dat er naar verschillende oplossingen wordt gezocht om de ontwikkelingen op het gebied van waterstof te kunnen ondersteunen. De SDE++ regeling is daar niet het juiste instrument voor. Hierover hoopt de minister ons binnenkort meer te kunnen vertellen. Verder liet de minister blijken een groot voorstander van het gebruik van waterstof te zijn zowel voor economische groei als voor de inzet in een duurzaam energiesysteem.

VDL

Op de foto van links naar rechts:

Lieve Declercq (SPIE), Peter Zijlema(IBM), Wim Pelsma (Aalberts), Jaco Reijerkerk (Ekinetix), Peter Wennink (ASML), Willem van de Leegte (VDL), Ard Romers (VDL), Eric Wiebes (ministerie van Economische Zaken en Klimaat), Ineke Dezentjé-Hamming (FME), Pieter Hack (Redstack), Han Blokland (Engie), René Berkvens (Damen), Albert Lanser (Duiker), Patrick Incoletti (Bosch), Harry Wolters (DAF), Rogier Blokdijk (FME), Roeland Voerman (Electromach), Guido Biessen (ministerie van Buitenlandse Zaken) en Gigi van Rhee (Stratelligence) bij de nieuwste Citea Electric waterstofbus van VDL. Deze bus zal door Connexion ingezet gaan worden in de Hoekse Waard/ Goeree Overflakkee. Deze Citea heeft een range van 450 km op basis van 32kg waterstof aan boord. 

Sluiten