arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Mondmasker-tekort aangepakt door desinfectie met UV-licht

18 mei 2020
UV Smart

Hoe speel je als ondernemer in op de tekorten die veroorzaakt worden door COVID-19? UV Smart zet kracht, kennis en technologie in en gaat de strijd aan met het mondmasker-tekort.

UV Smart is in 2017 opgericht door Daan Hoek en Thijs Kea. Het idee om medisch apparatuur te desinfecteren, is ontstaan toen één van de oprichters merkte dat mensen hun telefoon aan het schoonmaken waren met doekjes in het vliegtuig. Hij bedacht dat dit sneller, veiliger en effectiever kon. Echter na grondig onderzoek, bleek er een grotere behoefte aan desinfectie methodes voor andere toepassingen in de medische wereld, namelijk het desinfecteren van medische instrumenten en apparatuur. Resistente bacteriën, een grotere omloop van patiënten en toenemend gebruik van deze instrumenten en apparatuur vormen een steeds groter risico voor de veiligheid van patiënten en zorgverleners. Met de kennis en technologie in huis heeft UV Smart wellicht dé mogelijke oplossing gevonden voor het tekort aan mondmaskers.

UV Smart D25

Zorggerelateerde infectie zijn een veel voorkomend probleem binnen de gezondheidszorg. Deze infecties kunnen worden voorkomen wanneer er hygiënischer gewerkt wordt binnen de zorg. Toenemend gebruik van medische instrumenten en apparatuur vormen een groot risico op verspreiding van ziekmakende micro-organismen en daarmee het oplopen van een zorggerelateerde infectie. Door het ontbreken van een consistente en gecontroleerde desinfectiemethode is het UV Smart D25 ontwikkeld.

Tekort aan mondkapjes

Toen er een groot tekort aan mondkapjes kwam, werd het apparaat getest of de mondkapjes door middel van Uv-licht gedesinfecteerd konden worden. Met het apparaat gaat founder Daan Hoek naar het Streeklab in Haarlem, waar het gevalideerd moet worden. “Het mondkapje draag je op het gezicht en heeft verschillende lagen. In het onderzoek is er gekeken naar in hoeverre met indicator strips het Uv-licht in het mondkapje doordringt. Het lijkt tot in het mondkapje door te dringen waardoor je langer met je eigen kapje kan doen”, aldus Daan Hoek. De Uv-straling maakt het DNA van de bacteriën en virussen kapot.

Hoe werkt het apparaat?

Een medewerker legt zijn/haar mondkapje in het apparaat. Binnen 25 seconden springt hij automatisch open en is het mondkapje klaar voor hergebruik. De 25 seconden kan de medewerker gebruiken om zijn/haar handen te wassen. Inmiddels is D25 klaar, gekeurd en zijn de eerste versies uitgeleverd aan verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland. Op dit moment wordt de productie opgeschaald om zoveel mogelijk apparaten beschikbaar te maken voor zorginstellingen.

UV Smart verwacht dat deze techniek in de toekomst nog een aanvullende waarde zal hebben, wanneer het gaat om het desinfecteren van kleine spullen en de bestrijding van bacteriën.

UV Smart
UV Smart D25
Sluiten