arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Naar duurzame energie en economie met Ecovaten

1 april 2019

Start-up Ecovat geeft in de serie Duurzame Doeners een presentatie over de Ecovaten, een ingenieus warmteopslagsysteem waarmee hele wijken duurzaam van energie kunnen worden voorzien. Het ultieme doel voor Ecovat is om een 100% duurzaam energiesysteem te hebben, waarvan 25% van Nederland aangesloten is op Ecovaten.

Ecovat

Energie van morgen

Ecovaten zijn thermo-hydraulische energieopslagsystemen, eigenlijk een soort gigantische ondergrondse thermoskannen met bijbehorende warmtecollectoren en warmte-opwekkers compleet met hydraulische transportleidingen en regelsoftware. Het vat houdt warmte vast, met een minimaal warmteverlies. Zodra er vraag is, wordt deze warmte via een warmtenet afgegeven. Simpel gezegd wordt daarmee de warmte van de zomer efficiënt naar de winter gebracht. Met de Ecovaten hoopt het bedrijf dat er in de toekomst geen elektriciteitscentrales meer nodig zijn die draaien op fossiele energie. In de transitie naar duurzame energie en een duurzame economie is meer nodig dan alleen de Ecovaten. Aris de Groot, oprichter Ecovat: "Maar wij proberen wel ons steentje aan een duurzame samenleving bij te dragen."

Het prototype werd in 2016 gebouwd, maar inmiddels is Ecovat bezig met de productie van 240 elementen voor de Gemeente Arnhem. Alles wordt prefab geproduceerd, enerzijds om de kwaliteit te bewaken maar ook om de impact van de bouwwerkzaamheden voor de omgeving zo minimaal mogelijk te houden. 

>

Duurzame Doeners

Hoe kom je van een idee naar een oplossing waar heel Nederland profijt van heeft? Duurzame Doeners volgt start-ups, op zoek naar de energie van morgen.

Sluiten