arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Nederlands vakmanschap voor icoonproject in Dubai

19 mei 2015

Na 's werelds hoogste gebouw de Burj Khalifa, het luxueuze Burj al Arab Hotel en diverse vliegvelden bouwt Kersten Europe wederom aan een prestigieuze opdracht in Dubai. Het betreft de gebogen buisconstructie van OPUS, een nieuw iconisch bouwwerk in de metropool Dubai.

De OPUS

De OPUS is een uniek ontwerp van de zeer succesvolle architect Zaha Hadid en zal gevestigd worden op een toplocatie in het Burj Khalifa district van Dubai. Het OPUS project combineert kunst met vorm en functionaliteit. Het kubusvormige gebouw biedt ruimte aan retail, kantoren en hotelkamers en -faciliteiten van het exclusieve hotelketen Meliá.  

De void

Kenmerkend voor de OPUS is de open ruimte in het midden van de kubus, de zogenaamde void. Het idee van de void is om rondingen en openingen te creëren met een uitzicht op de stad en de nabijgelegen landmarks. De binnenzijde van de void bestaat uit een gebogen buizenframe welke volledig bekleed wordt met getint dubbelglas. De gebogen façade geeft het gebouw een eigentijdse uitstraling, biedt fantastische uitzichten en heeft daarnaast ook een praktische functie door de scherpe lichtinval te reduceren.

Gebogen buisconstructie

De façade contractor Alu Nasa uit Dubai heeft Kersten Europe de opdracht gegeven deze gebogen buisconstructie te verzorgen. Alu Nasa was op zoek naar een totaaloplossing en koos voor Kersten Europe vanwege hun bewezen kennis en ervaring met de buigtechnologie en het realiseren van compleet gebogen constructies.

Het gehele pakket wordt verzorgd; van rechte buis tot inbouw-gereed segment. Geavanceerde engineering en moderne buigtechnieken worden ingezet om de buizen in de exact gewenste radii te buigen zodat de delen naadloos op elkaar aansluiten.

In totaal wordt ruim 6.000 meter buis verwerkt. Het is een zeer complexe opdracht waarbij alle 2.500 buissegmenten (Ø139,7 en Ø244 mm) elk in een unieke vorm gebogen moeten worden met verschillende radii.

Nadat de buizen gebogen zijn worden ze overgebracht naar de robotcel waar aan beide uiteinden van het segment een 3D contour wordt aangebracht.

Naar verwachting zal de OPUS in het najaar van 2016 worden opgeleverd. 

Sluiten