arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Niets is gek genoeg voor deze mki-onderneming

24 augustus 2018
Bredenoord

Van het verlichten van zes stadions op het WK, het van stroom voorzien van een ziekenhuis in Somalië tot het mogelijk maken van Lowlands en het empoweren van booreilanden; Bredenoord in Apeldoorn doet het allemaal. Het bedrijf ontwikkelt, verhuurt, verkoopt en onderhoudt mobiele energievoorzieningen, voornamelijk aggregaten. Daarmee is Bredenoord van oudsher een primair dieselgedreven onderneming, maar het bedrijf maakt een enorme transitie door naar duurzame mobiele energiebronnen. Een bedrijf om trots op te zijn! Ineke Dezentjé Hamming bezocht Bredenoord en sprak met directeur Jaap Fluit en CFO Ron Verhoeven over de uitdagingen waar het bedrijf voor staat en over wat FME daarin kan betekenen.

Tekort aan personeel

Het tekort aan goed geschoold technisch personeel is ook in Apeldoorn één van de grootste uitdagingen. "Dit is geen regionaal, maar een landelijk én Europees probleem, dat dringend nog meer aandacht behoeft," zegt Ron Verhoeven. Bredenoord is dan ook blij dat FME dit probleem zo grootschalig op de kaart zet. Jaap Fluit zegt graag te willen helpen door als 'hybride' docent een paar uur in de week les te willen geven aan een technische opleiding. FME stelt in haar Onderwijsvisie dat vakmensen naast hun baan als zogenoemde 'hybride' docent beschikbaar zouden moeten zijn voor het onderwijs. Niet alleen omdat er inmiddels een tekort is aan technisch docenten op alle niveaus, maar ook omdat door innovatie technische bedrijven behoefte hebben aan steeds veranderende vaardigheden. FME is er trots op dat lidbedrijf Bredenoord een erkend leer-werk bedrijf is en dat de directeur pitches geeft op de Saxion Hogeschool om jongeren te interesseren voor een baan in de techniek. "Het tekort aan arbeidskrachten moeten bedrijfsleven, onderwijs en FME als verbindende factor sámen oplossen en ik vind het fantastisch dat Bredenoord meedenkt- én doet", zegt Ineke Dezentjé. 

Energietransitie

Daarnaast is Bredenoord hard bezig zichzelf verder te ontwikkelen op het gebied van de energietransitie en kan steeds meer duurzame energiebronnen leveren. Of het nu stiller, zuiniger of schoner moet, Bredenoord heeft een energievisie waarmee zij in eigen huis en met partners met slimme en innovatieve oplossingen komen. Door bijvoorbeeld een bestaand aggregaat te voorzien van het Clear Air roetfilter, is er in een handomdraai 99,9% roetuitstoot verminderd. 

"Moet het stiller, zuiniger of schoner? Wij kunnen het allemaal."

Ineke bij Bredenoord
FME-voorzitter Ineke Dezentjé bij Bredenoord

Constant blijven innoveren

Om te voldoen aan de nieuwe energie-eisen, moet Bredenoord constant blijven innoveren. In dat kader sprak Ineke Dezentjé met de directie over de 'Innovatiebox', een fiscale regel die zij in haar tijd in de politiek zelf bedacht heeft en waarmee de winsten die behaald worden door innovatief onderzoek minder belast worden. Bij tijd en wijle gaan er geruchten dat de regering van deze maatregel af wil, maar Ineke Dezentjé en Jaap Fluit waren het roerend eens: handen af van de Innovatiebox! Want onze sector draait op innovatie en is daarmee de motor van de economie. We kunnen dat niet genoeg stimuleren en FME zal zich dan ook voor het behoud van het fiscale voordeel op innovatie blijven inzetten. 

Sluiten