arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Nieuw licht op desinfectie

30 januari 2020
UV Smart D25

Zorggerelateerde infecties zijn een veel voorkomend probleem binnen de gezondheidszorg. Het zijn infecties die grotendeels voorkomen kunnen worden als er hygiënischer gewerkt wordt binnen de zorg. Toenemend gebruik van medische instrumenten en apparatuur vormen een groot risico op verspreiding van ziekmakende micro-organismen (virussen, Bijzonder Resistente Micro-Organismen of BRMO) en daarmee op het oplopen van een zorggerelateerde infectie. Om dit risico te minimaliseren biedt UV Smart innovatieve UV desinfectie oplossingen.

UV-C, de nieuwe standaard in de zorg

Het toepassen van goede handhygiëne wordt door de World Health Organization (WHO) sinds 1980 gemeten en gestimuleerd. Hun onderzoek toont aan dat 20% toename van handhygiëne maatregelen resulteert in 50% minder uitbraken en infecties.

De Nederlandse Werkgroep Infectie Preventie (WIP, 2017) schrijft voor dat medische instrumenten en apparatuur rondom patiënten een infectierisico vormen en een consistente manier van reiniging en desinfectie vereist is voor veilig gebruik. De micro-organismen die aanwezig kunnen zijn op de instrumenten en apparatuur is volgens het Engelse Department of Health in 2050 een groter risico dan kanker (Review on Antimicrobial Resistance, UK Department of Health 2014). Het zou daarom logisch moeten zijn dat dezelfde zorgvuldigheid rondom handhygiëne hierop wordt toegepast.

Dit blijkt in de praktijk echter niet het geval. Door het ontbreken van een consistente en gecontroleerde desinfectiemethode, zijn zorgverleners toegewezen op handmatige methoden met doekjes en desinfectans. Een high level desinfectie kan hiermee niet altijd gehaald worden, waardoor de veiligheid voor patiënten en zorgverleners niet kan worden gegarandeerd. 

In Nederland alleen liggen er dagelijks meer dan 1.800 patiënten in het ziekenhuis met een zorggerelateerde infectie. De dagelijkse kosten voor deze patiënten lopen op tot meer dan € 800.000 per dag.

Thijs Kea, oprichter UV Smart: "Wij streven ernaar dat alle zorginstellingen worden voorzien van consistente, gecontroleerde en gebruiksvriendelijke UV-desinfectie-oplossingen. Daarmee minimaliseer je verspreiding van ziekmakende micro organismen via medische instrumenten en apparaten."

Door zorgverleners te ondersteunen wil UV Smart de afname van zorggerelateerde infecties veroorzaakt door besmette medische instrumenten en apparatuur bewerkstelligen.

Overal inzetbaar

Momenteel werkt UV Smart met een team van negen mannen en vrouwen aan de ontwikkeling van de D25 en de D60.

De D25 is ontwikkeld voor desinfectie van medische instrumenten en apparatuur. In slechts 25 seconden worden alle micro-organismen gedood tot log-5. De D25 is mobiel inzetbaar en daardoor makkelijk te integreren in bestaande werkprocessen op alle afdelingen binnen het ziekenhuis. Na succesvolle validatie bij Radboud UMC, UMC Groningen en het RKZ Beverwijk is de D25 vanaf mei 2020 op de markt verkrijgbaar.

De D60 richt zich op de desinfectie van kanaalloze endoscopen en echokoppen. Met het voorreinigingsproces en de 60 seconden desinfectie wordt High Level Desinfectie gehaald zoals vereist volgens de normen voor invasief apparatuur. Doordat het apparaat alleen een stopcontact nodig heeft kan het desinfectieproces terug naar de polikliniek worden gehaald, waardoor veel inventaris, transportschade en tijdverspilling voorkomen kan worden. De D60 wordt op dit moment klinisch gevalideerd bij het Spaarne Gasthuis en zal vanaf begin 2021 op de markt verkrijgbaar zijn.

UV Smart D25
UV Smart D25
Sluiten