arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Nieuw vliegtuig voor Nederlandse overheid en koninklijke familie

11 november 2019

In juli werd het nieuwe vliegtuig voor de Nederlandse overheid en de koninklijke familie onthuld aan de media en het publiek tijdens een speciale ceremonie. Het vliegtuig, geregistreerd als PH-GOV, is een Boeing 737-700 business jet met de vleugels van een 737-800 en zal de komende jaren worden gebruikt om leden van de Nederlandse regering en de koninklijke familie te vervoeren. De Fokker Techniek-onderneming van GKN Aerospace in Woensdrecht heeft het speciaal ontworpen interieur van het vliegtuig ontworpen en geproduceerd, terwijl KLM verantwoordelijk is voor de operaties en zorgt voor bemanning en onderhoud.

Hans Büthker, CEO GKN Aerospace, en John Pritchard, CEO GKN Aerospace ASEA, woonden beide de presentatie bij op Woensdrecht Air Force Base. Tijdens een ceremonie tekende John Pritchard symbolisch de overeenkomst met KLM om het interieur van de cabine de komende vier jaar te onderhouden, voordat hij een gedenkwaardig schilderij van het nieuwe vliegtuig overhandigde, met zijn voorganger de Fokker 70 KBX (vernoemd naar koningin Beatrix) op de achtergrond.
 
"GKN Aerospace-collega's bij Fokker Techniek zijn erg trots en vereerd, het is geweldig dat we weer betrokken zijn bij het nieuwe regeringsvliegtuig", aldus John Pritchard. "Het feit dat we dit zeer gespecialiseerde werk in Nederland kunnen doen, is uniek en veel landen willen graag doen wat we kunnen."

Interieur 

Het interieur van het vliegtuig is volledig op maat gemaakt voor de Nederlandse overheid en totaal anders dan zijn voorganger, de Fokker 70. Het nieuwe vliegtuig heeft de nieuwste SatCom-technologieën aan boord en maakt online werken en bellen met mobiele telefoons tijdens vluchten mogelijk. Er is een audio/video-on-demand-systeem beschikbaar, de luidsprekers zijn onzichtbaar geïntegreerd achter de cabinepanelen, een unieke oplossing ontwikkeld samen met de TU Twente. Het geluidsniveau in de cabine is een stuk lager geworden en voor het interieur zijn lichtgewicht materialen geselecteerd, het gewicht van het interieur bleef ruim onder de eisen. De CO2-uitstoot van het vliegtuig is 20% minder dan die van de Fokker 70. Het vliegtuig heeft ook een badkamer en een reservoir met voldoende water voor een douche van 20 minuten per vlucht. De PH-GOV is uitgerust met extra kerosine tanks en kan zonder onderbreking de overzeese gebieden van Nederland bereiken.

"Het vliegtuig biedt een comfortabele plek om te werken en te rusten", zei Hans Büthker. "Het heeft een professionele zakelijke uitstraling met Nederlandse accenten. Naast de bekende blauwe kleur van de Nederlandse overheid, zijn er Delfts blauwe accenten in het interieur en er is een subtiele oranje vonk op de vleugel. GKN Fokker Techniek heeft uitstekend werk verricht en het is een grote eer voor GKN Aerospace om op deze manier het transport van de Nederlandse regering en de koninklijke familie te ondersteunen."

Sluiten