arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Nieuwe hollewanddoos van ABB brandwerend en energiezuinig

5 oktober 2017

Bij brand telt elke seconde. Dus moet branddoorslag naar een andere ruimte zo lang mogelijk worden voorkomen. Niet alleen zijn daarvoor brandwerende wanden en deuren nodig, ook hollewanddozen spelen een belangrijke rol. De nieuwe HW52-F hollewanddoos van ABB voldoet aan alle eisen van brandwerendheid, energiezuinigheid en geluidsisolatie.

De regels voor brandwerende en woningscheidende wanden zijn vastgelegd in het bouwbesluit. Maar dat geldt niet voor de toepassing van inbouwdozen. Hiervoor is een opening in de wand nodig en die vormt veelal de zwakke plek in de totale constructie. Bij brand zorgt zij voor een versnelde doorslag van rook en vuur naar de ruimte ernaast. Een holle wand die volgens de instructie van de fabrikant 60 minuten brandwerend is, kan door de plaatsing van een inbouwdoos zo verzwakken dat de brand veel sneller doorslaat.

Combinatie controleren

Ook al zijn de afzonderlijke componenten brandwerend, de combinatie ervan hoeft dat niet te zijn. Daarom is het van groot belang om dat vooraf te controleren. De installatiedozen moeten bijvoorbeeld zijn getest in het betreffende type holle wand. Vanzelfsprekend moet aan de geteste toepassingsgebieden worden voldaan. Als bij de inbouw van het schakelmateriaal alle aanbevelingen worden opgevolgd, voldoet de brandwerendheid van de wand aan de eisen van het bouwbesluit.

A-gipsplaat

Naast de combinatie van wand en inbouwdoos, is het type gipsplaat een cruciale factor. De populaire A-plaat is vaak al voldoende als dubbele beplating voor 60 minuten brandwerende wanden. Maar een verzwakking, door bijvoorbeeld het plaatsen van een wanddoos, maakt het moeilijk om aan de eisen te voldoen. Juist die garantie geeft ABB, omdat zij de combinatie tussen HW52-F en A-gipsplaat uitgebreid heeft laten testen door een onafhankelijk laboratorium.

Sluiten