arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Corona biedt nieuwe kansen voor innovatie

12 juni 2020
AIM

Door de coronapandemie zien veel bedrijven hun productie stagneren, door een krimpende afzetmarkt of door een gebrekkige toevoer. Veel ondernemers kiezen ervoor om hun productielijn aan te passen en innovatieve producten te maken, die bovendien een bijdrage leveren aan de uitdagingen waar de maatschappij op dit moment voor staat.

We spreken met Peter Rindt (Directeur & Manager Operations) en Emile Arnoldussen (Manager Sales & Engineering) van AIM B.V. in Brunssum over hun rol bij de productie van een innovatief apparaat om mondkapjes te desinfecteren. AIM is een contract manufacturer en verzorgt de productie van voornamelijk producten voor de medische en life science sector. Waar liep het bedrijf tegenaan en wat heeft men geleerd van deze hectische periode?

Mondkapjes niet 1 keer maar 8 keer gebruiken

“We werkten al samen met UV Smart, een Delftse startup, aan een apparaat dat door middel van UV C-straling medische apparatuur kan desinfecteren”, vertelt Peter Rindt. “Dit product kan in ziekenhuizen gebruikt worden voor chirurgische instrumenten of zelfs de mobiele telefoon wanneer de chirurg deze per ongeluk meeneemt naar de operatiekamer. Binnen een cyclus van circa 30 seconden doodt het alle micro-organismen en zijn de instrumenten gedesinfecteerd. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat dezelfde techniek ook toegepast kan worden op mondkapjes, zodat deze niet een keer, maar wel acht keer gebruikt kunnen worden. Met het chronische tekort aan mondkapjes in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen waar we op dit moment mee te maken hebben, leveren we met dit product een mooie bijdrage aan een maatschappelijk probleem.”

“Het is mooi dat we kunnen bijdragen aan een groot maatschappelijk probleem.”

UV Smart

Breed opgeleid personeel voorwaarde om snel te kunnen schakelen

Emile Arnoldussen vertelt over hoe AIM deze opdracht heeft aangepakt: “We kregen de opdracht om binnen een zeer kort tijdsbestek 250 stuks producten aan te leveren. Dat vergde heel veel afstemming met de ontwikkelaars van UV Smart en onze leveranciers. We moesten binnen enkele weken op basis van een functioneel prototype een in seriematig te produceren product gaan ontwikkelen. Voor het benodigde plaatwerk konden we gelukkig rekenen op onze leverancier die bereid was om snel te schakelen in deze toch al moeilijke tijden, waarin een groot deel van de productie stilligt. En heel belangrijk: wij kunnen vertrouwen op breed opgeleid personeel dat gewend is om zich nieuwe werkzaamheden snel eigen te maken. Zo hebben we binnen een hele korte tijd de productie van 250 apparaten georganiseerd om deze te kunnen leveren aan onze opdrachtgever UV Smart.”

“Om snel te kunnen schakelen, konden we rekenen op ons breed geschoolde personeel.” 

“Er zullen steeds meer van dit soort innovaties nodig zijn”

AIM is op dit moment al weer bezig met andere producten waar juist in deze tijden veel vraag naar zal zijn in binnen- en buitenland. Peter Rindt: “We zijn op dit moment bijvoorbeeld bezig met het Fluxion-apparaat van onze opdrachtgever GumCare Companion. Zij hebben een toepassing voor tandartspraktijken ontwikkeld, die helpt te voorkomen dat aerosolen in de lucht komen wanneer tandvlees gereinigd wordt. Iedereen herkent wel de nevel die door de ruimte gaat wanneer een tandarts bezig is ons gebit te reinigen.” Emile licht de exacte werking toe: “De kleine waterdruppeltjes die dan in de lucht komen, kunnen allerlei schadelijke bacteriën en virussen bevatten, zoals het coronavirus. Het Fluxion-apparaat zuigt het vocht direct op zodat schadelijke stoffen niet meer kunnen worden ingeademd door personeel of patiënten. Deze en andere toepassingen zullen steeds meer nodig zijn, om de verspreiding van het coronavirus of andere virussen te beperken.” “Hopelijk helpt het ons onze omgang met hygiëne te vergroten,” voegt Peter toe, “waardoor we kwetsbare mensen beter beschermen en we minder snel hoeven te grijpen naar drastische maatregelen, zoals een lockdown.”

 “Door dit soort innovaties hoeven we in de toekomst hopelijk minder snel te grijpen naar drastische maatregelen, zoals een lockdown.”

Aanpassen activiteiten is niet geheel zonder risico

Dat een aanpassing van activiteiten niet zonder risico’s is, licht Jean Pierre Palmen toe, Industry Senior Manufacturing & Trade bij risicoadviseur, verzekeringsmakelaar en FME Ledenvoordeelpartner Aon. “Het verhaal van onze klant AIM en UV Smart (beide lid van FME) laat zien hoe innovatief bedrijven in de sector zijn. We zien dat veel klanten hun activiteiten hebben aangepast: zo is er een matrassenproducent die nu mondkapjes produceert en een kantoorartikelenfabrikant die spatschermen maakt. Bedrijven laten zien dat ze met de beperkte mogelijkheden die er op dit moment zijn, toch het hoofd boven water kunnen houden en daarmee bovendien helpen bij het bestrijden van het coronavirus. Het is wel belangrijk dat bedrijven hun aansprakelijkheidsrisico in de gaten houden. Je kunt je voorstellen dat wanneer een producent van gelaatsmaskers voor schilders opeens maskers voor de medische sector gaat produceren met andere veiligheidseisen te maken krijgt. Wanneer er toch iets fout gaat, kunnen de gevolgen groot zijn. Zeker wanneer de verzekeraar oordeelt dat de nieuwe activiteiten niet meer overeenkomen met de ‘hoedanigheid’ op de polis; de beschrijving van de basiswerkzaamheden van een bedrijf. Een verzekeraar staat dan in het recht de dekking te ontzeggen waardoor het bedrijf zelf voor de kosten opdraait. Daarom is het altijd verstandig bij wijzigingen te laten checken of je polis nog past bij je risicoprofiel en of het verzekerde bedrag nog toereikend is. Daarnaast is het ook goed om je inkoop- en/of leveringsvoorwaarden kritisch onder de loep te nemen, zeker wanneer je bijvoorbeeld niet meer alleen binnen de Benelux levert, maar naar de hele wereld gaat exporteren.”

Jean Pierre Palmen
Jean Pierre Palmen, Aon

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten

FME.nl is vernieuwd

De artikelen, diensten en publicaties in Mijn FME zijn verplaatst naar 'Kennis & Advies' in de navigatiebalk. Bovendien hebben we de indeling verbeterd. Al jouw waardevolle tools zoals de beloningsbenchmark, het Cao Platform en onze dashboards zijn nog steeds via het Mijn FME menu toegankelijk.