Een grote verandering

Na ruim 33 jaar vertrek ik per 1 april bij FME om gebruik te maken van mijn (pre)pensioen. Voor mij persoonlijk een grote verandering, maar als ik terugkijk op mijn loopbaan bij FME dan herken ik die verandering ook bij onze FME-bedrijven. In de afgelopen 33 jaar heb ik duizenden mensen uit onze sector mogen ontmoeten. Soms voor een advies, soms in een project, soms in een bestuurlijke context. Eén ding is mij daarbij opgevallen: de passie bij al die leden voor innovatie en techniek.
Blog door Hans van der Spek, programmamanager energie, duurzaamheid en circulariteit
Tegelijk ben ik mij gaandeweg meer en meer bewust geworden van het gegeven dat technologie een middel is en geen doel. In 2008 mocht ik aan de wieg staan van onze 1001 klimaatoplossingen campagne. FME-leden lieten destijds aan heel Nederland zien dat techniek een bijdrage kan leveren aan het oplossen van de klimaatproblematiek. Dat was innovatief en vooruitlopend op de muziek. Zo vooruitstrevend zelfs dat we een aantal jaren met Wereld Natuur Fonds gingen samenwerken om ‘cleantech’ voor het voetlicht te brengen.
Technologie is een middel
Maar zoals gezegd is technologie slechts een middel. Een schaar in de hand van een slechte kapper zorgt voor een scheef kapsel. Het gaat dus om meer. Technologie wordt pas effectief als deze verstandig wordt toegepast. Dan komt het aan op betrokkenheid, ondernemerschap en motivatie. Dat werd mij steeds meer duidelijk toen ik leiding ging geven aan het FME-programma voor Energie, Duurzaamheid en Circulariteit. Daar ontmoette ik veel ondernemers die met hun bedrijf de wereld iedere dag een stukje beter willen maken.
Inspirerende voorbeelden
Zonder andere FME-leden tekort te willen doen wil ik jullie daarvan twee inspirerende voorbeelden geven uit onze eigen achterban. Als eerste Sander Geelen van Geelen Counterflow in Haelen (L). Dit bedrijf is wereldwijd marktleider in counterflow drogers en koelers voor de feed & food industrie. Zijn bedrijf is in mijn ogen hét voorbeeld van duurzaam ondernemerschap. Niet alleen in zijn visie, strategie en producten, maar ook in goed werkgeverschap. Zo krijgen werknemers die op de fiets, met OV of EV komen een bonus per reizigerskilometer. Zo stimuleert hij positief gedrag.
Als tweede Meiny Prins van Priva uit De Lier (ZH). Haar bedrijf is wereldmarktleider op gebied van binnenklimaatsystemen voor de agrofood sector. Maar wat een visie en passie heeft ze daarbij aan de dag gelegd! Als ondernemer begrijpt zij heel goed dat ze onderdeel is van een veel groter ecosysteem en dat je daar ook invloed op kunt uitoefenen. Bijvoorbeeld met haar visie op de Sustainable Urban Delta. Deze twee voorbeelden laten zien dat ondernemers in de technologische sector positieve veranderingen in gang kunnen zetten die de wereld daadwerkelijke beter maken.
Toekomst
De wereld, ons land en jullie markten staan de komende jaren voor grote veranderingen. De klimaat- en energietransitie is één grote ‘bumpy ride’ en ondernemers moeten daar op inspelen. Het is nu al niet meer vanzelfsprekend om een elektriciteitsaansluiting te krijgen. Ik vermoed dat dit voorlopig niet gaat verbeteren. Dat vraagt om slimme inzet van energie en grondstoffen. Deels door circulaire productie, deels door zelfvoorziening, deels door goede samenwerking in de keten en op bedrijfsterreinen. Het goede nieuws is dat het kan maar het is bepaald niet vanzelfsprekend.
Ik ben bijzonder dankbaar dat jullie als ondernemers mij deel hebben laten uitmaken van al die veranderingen. Ik heb er vanuit onze rol als FME aan mogen bijdragen en waar ik kon ook mogen aanjagen. Ik geef het stokje over aan mijn opvolgers Marco Kirsenstein en Aafke Mak en wens hun en jullie alle goeds voor de toekomst.