Mantelzorger ontzorgen met technologie

Ruim een op de vier medewerkers in de zorgsector is naast medewerker ook mantelzorger. Die combinatie zorgt voor enorme werkdruk bij medewerkers en is daarmee een grote oorzaak van ziekteverzuim. Mantelzorg is in de werkomgeving, met name in de zorgsector, een taboe. Mensen blijken zich schuldig te voelen en het idee hebben ‘te falen’. Zorg op afstand is moeilijk te combineren met werk.
"Van groot belang is dit dilemma met de werkgever laagdrempelig bespreekbaar te maken en gezamenlijk te kijken naar mogelijke oplossingen", zo gaf minister Hugo de Jonge aan naar aanleiding van de presentatie van het onderzoek rondom mantelzorg in de zorg van stichting Werk & Mantelzorg in een deze week gehouden bijeenkomst met Mantelzorg NL.
Technologie als deel van de oplossing
Edwin Dekker, aanwezig namens FME Zorg, duidde het belang van inzet van technologie als deel van de oplossing. Doordat het welzijn en functioneren van de partner op afstand gemonitord kan worden, biedt dat rust en worden mantelzorgers ontzorgd. Soms kunnen heel eenvoudige oplossingen al helpen, als een bewegingssensor of een slimme rollator. Hiermee kan de zorg thuis, maar ook op afstand wanneer de mantelzorger aan het werk is, vergemakkelijkt worden.
"Van groot belang is dit dilemma met de werkgever laagdrempelig bespreekbaar te maken en gezamenlijk te kijken naar mogelijke oplossingen."
Technologie kan zo een bijdrage leveren om (dreigend) ziekteverzuim van mantelzorgers te voorkomen. Voor de leden van FME is het van belang om hun oplossingen kenbaar te kunnen maken bij mantelzorgers en werkgevers. Edwin Dekker gaat met partijen kijken naar mogelijkheden om die voorbeelden te verzamelen en te verspreiden. Mantelzorgers kunnen dan in gesprek met werkgevers hiernaar verwijzen en ondersteuning vragen bij de toepassing daarvan in de werkomgeving. Dat biedt kansen, omdat het aantal mantelzorgers met een baan de komende jaren alleen maar verder toeneemt.