arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Ontwikkeling waterstof verdeelstation Antwerpen

16 oktober 2020
Antwerpen Waterstof 2

Een wereldprimeur. Het eerste geïntegreerde verdeelstation voor groene waterstof voor schepen, vrachtauto’s, bussen, waterstofauto’s, en een vulstation voor tube trailers voor distributie. Groene waterstof wordt geproduceerd met elektrolyse met gecertificeerd Belgische groene elektriciteit. De site bevat ook 350 kW super-snelladers voor batterij-elektrische voertuigen. Dit maakt het tot een energiehub voor zero-emissie transport.

Ekinetix realiseert dit alles-in-één pakket bij CMB.TECH in de Haven van Antwerpen. CMB.TECH neemt het initiatief, Ekinetix leidt het complete turnkey projectmanagement, van initieel systeemontwerp tot commissioning.

De bouw is begonnen

Groene waterstof is een duurzame energiedrager die breed inzetbaar is. Echter zijn tank- en bunkerstations voor wegvoertuigen en schepen schaars. Het beperkte aanbod en de beperkte vraag houden elkaar in stand door een kip-ei probleem. Op deze strategische locatie wordt de vraag van verschillende toepassingen gebundeld. Dat verbetert de business case.

Dit project sluit aan bij de adviezen van het Internationaal Energieagentschap, IEA. In het rapport ‘The Future of Hydrogen’ wordt aangeraden om industriële havens de hubs, zenuwcentra, te maken voor de opschaling van schone waterstof.

Antwerpen Waterstof
Sluiten