arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Oplossingen voor het ziekenhuis van de toekomst

21 oktober 2019
ABB

ABB heeft aangekondigd dat het samenwerkingsrobots voor medische laboratoria introduceert in de innovatiecampus van een nieuwe gezondheidszorghub in het Texas Medical Center (TMC) in Houston, Texas.De faciliteit wordt met de opening in oktober 2019 het eerste gespecialiseerde gezondheidszorgonderzoekscentrum van ABB. Het onderzoeksteam van ABB werkt samen met het medisch personeel, wetenschappers en technici op de TMC-campus aan de ontwikkeling van niet-chirurgische medische roboticasystemen, inclusief logistieke en geautomatiseerde laboratoriumtechnologieën van de volgende generatie.

Sami Atiya, President van de ABB-divisie Robotics and Discrete Automation vertelt: "De laboratoriumprocessen van de volgende generatie die worden ontwikkeld in Houston versnellen de handmatige processen in het medische laboratorium, waardoor knelpunten in labwerk verlicht en weggenomen worden en de veiligheid en consistentie verbeteren. Dit is met name van toepassing op nieuwe hightech-behandelingen, zoals de kankertherapieën die worden getest in het Texas Medical Center, die op dit moment nog bestaan uit handmatige en tijdrovende analyseprocessen." 

"Een belangrijk element van ABB's groeistrategie op lange termijn is het blijven investeren en innoveren in servicerobots."

Een beperkende factor voor het aantal behandelbare patiënten is momenteel de behoefte aan hoogopgeleide medische professionals, die een groot deel van hun dag doorbrengen met repeterende en eenvoudige taken, zoals het voorbereiden van objectglaasjes en het laden van centrifuges. De inzet van robots voor automatisering van deze taken biedt medische professionals de mogelijkheid om zich te richten op productief werk en taken waarvoor geavanceerde vaardigheden nodig zijn, zodat er uiteindelijk meer mensen behandeld kunnen worden door middel van een aanzienlijke versnelling van het analyseproces.

ABB heeft een analyse uitgevoerd van een groot aantal bestaande, handmatige labprocessen en schat dat er met behulp van automatisering elk jaar 50% meer analyses uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast neemt het trainen van robots op repetitieve processen de noodzaak weg dat personeel deze taken, die kunnen leiden tot klachten vanwege repetitieve handelingen (repetitive strain injury, RSI), moet verrichten.

Verbeteren efficiency

Met de veroudering van de wereldbevolking geven landen een steeds groter percentage van hun BBP uit aan gezondheidszorg. Naast verbetering van de kwaliteit van de patiëntenzorg, kan verbetering van de efficiëntie in de gezondheidszorg door middel van automatisering verlichting brengen voor bepaalde sociale, politieke en financiële uitdagingen die dit met zich meebrengt. Volgens een intern onderzoek van ABB bereikt de markt voor niet-chirurgische medische robots in 2025 naar schatting omtrent 60.000 exemplaren, hetgeen een verviervoudiging van de markt is vergeleken met 2018. De samenwerkingsrobots van ABB, die reeds actief zijn in voedsel- en dranklaboratoria wereldwijd, zijn zeer geschikt voor medische faciliteiten, omdat ze geen veiligheidsomheiningen nodig hebben om veilig en efficiënt naast mensen te kunnen werken. De robots voeren een aantal repetitieve, nauwkeurige en tijdrovende handelingen uit, inclusief doseer-, meng- en pipetteertaken en het samenstellen van steriele instrumentensets en het in- en uitladen van centrifuges.

Houston hét centrum van wereldwijd onderzoek naar medische technologieën en het innovatieve ecosysteem van het TMC is de ideale locatie voor de nieuwe gezondheidszorghub van ABB. Een 20 personen tellend team van ABB Robotics gaat werken in de nieuwe onderzoeksfaciliteit met een oppervlakte van 500 m2, dat onder meer bestaat uit een automatiseringslab, robottrainingsfaciliteiten en vergaderingsruimten voor de gezamenlijke ontwikkeling van oplossingen met innovatiepartners.

"Met dit fantastische partnerschap blijft Texas Medical Center de grenzen verleggen van innovatieve samenwerking met baanbrekende partners in de sector, door TMC te positioneren als het epicentrum waar ABB Robotics de gezondheidszorgsector binnentreedt", vertelt Bill McKeon, President & CEO of Texas Medical Center. "Als je in een stad werkt waar 10 miljoen patiënten op jaarbasis zorg krijgen, is het essentieel om prioriteit te geven aan efficiëntie en precisie en om processen te ontwikkelen die van nature eenvoudig herhaalbaar zijn. Door ABB aan de kring van TMC Innovation toe te voegen, met deze unieke onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteit voor het creëren van roboticaoplossingen in de gezondheidszorg, onderstreept TMC haar inzet voor deze innovaties."

Trots

"We zijn er trots op mee te kunnen werken aan de ontwikkeling van samenwerkingsroboticasystemen voor het ziekenhuis van de toekomst met een van de meest geavanceerde partners ter wereld, en om die systemen te kunnen testen in echte laboratoria. Dit verzekert waardetoevoeging voor zorgpersoneel, het stimuleren van innovatie en het transformeren van de manier waarop medische laboratoria wereldwijd werken", voegt Atiya toe. "Een belangrijk element van ABB's groeistrategie op lange termijn is het blijven investeren en innoveren in servicerobots, onze automatiseringsexpertise introduceren in nieuwe sectoren zoals de gezondheidszorg en het opbouwen van onze activiteiten in de automobiel- en elektrobranche."

Sluiten