Bijeenkomst

FME Beleidsraad

 • Datum, tijd en plaats
  • 19 september 2018 | 14:30 tot 18:00 | Lier | Priva
 • Contactpersoon
  FME
  T (079) 353 11 00
  Stuur een mail naar ons
 • Doelgroep
  FME-bestuursleden, FME-regiobestuursleden en FME-branchebestuursleden
 • Kosten
  Deelname is gratis
  Genoemde bedragen zijn exclusief btw

Hoe verduurzaam ik mijn business?

Priva.jpgNederland maakt werk van de energietransitie. Ook jouw bedrijf wordt uitgedaagd. Hoe maak je de slag naar klimaatneutrale productie? Welke opties zijn er om je business te verduurzamen? En hoe financier je dit?

De FME Beleidsraad van woensdagmiddag 19 september (de dag na Prinsjesdag) staat in het teken van de energietransitie. We zijn te gast bij een FME-lidbedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan: Priva in De Lier. Naast een beknopte toelichting op de Miljoenennota word je geïnspireerd door praktijkverhalen en businesscases over de kansen van verduurzaming. 

Twee topondernemers, Meiny Prins van Priva en Sander Geelen van Geelen Counterflow, delen hoe zij op een innovatieve manier met verduurzaming bezig zijn. Later deze middag discussiëren we in subgroepen verder over concrete mogelijkheden om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Keynote speaker Sander Geelen van Geelen Counterflow

Sander Geelen.jpgSander is een zeer bevlogen ondernemer met een heel bijzonder verhaal over hoe zijn zeiltocht rond de wereld zijn inspiratiebron werd voor de vergroening van zijn bedrijf. Ín zijn keynote vertelt hij waarom Geelen Counterflow (maker van drogers en koelers voor voedingsmiddelen en diervoeding) in 2011 haar missie heeft uitgebreid met '100% duurzaam'. Hoe organiseer je de bouw van het meest duurzame kantoor ter wereld? Hoe komt een machinefabriek van gas los? En hoe ontwikkel en verkoop je een nieuwe industriële droger voor de grootste voedingsmiddelenproducenten ter wereld die alleen nog duurzame energie gebruikt in plaats van aardgas? 

Programma

Optioneel
14.00 uur - Rondleiding (ontvangst om 13.45 uur)


14.30 uur - Ontvangst

15.00 uur - Start Beleidsraad

 • Voorzitter Ineke Dezentjé Hamming en gastvrouw Meiny Prins van Priva over haar visie op duurzaam ondernemen
 • Toelichting op de Miljoenennota
 • Keynote van Sander Geelen van Geelen Counterflow
 • Inspiratiesessies - maak je keuze:

1. Visie op duurzaamheid
door Meiny Prins, Priva  
Meiny Prins is de algemeen directeur van Priva. In 2009 is zij verkozen tot Zakenvrouw van het Jaar en won zij met Priva de eerste Cleantech Star van het Wereld Natuur Fonds. Zij zet zich in voor duurzaamheid, innovatie en internationalisering. Meiny Prins wordt regelmatig gevraagd als sparringpartner voor bewindslieden. Met haar heldere en inspirerende verhaal overbrugt zij grenzen tussen bedrijven, overheden en sectoren.

2. Verduurzaam je bedrijf
door Sander Geelen, Geelen Counterflow
Sander Geelen van lidbedrijf Counterflow heeft een duidelijke visie op klimaatpositief ondernemen, voortgekomen uit een indrukwekkende persoonlijke ervaring. Hij wil een zo groot mogelijke bijdrage aan het oplossen van het klimaatprobleem leveren en heeft onder andere het kantoor met de hoogste score wereldwijd voor duurzaamheid neergezet. Het kantoor genereert op jaarbasis 50% meer energie dan het verbruikt. Maar Geelen heeft een grotere ambitie: 100% duurzaam kantoor, 100% duurzame productie in de fabriek en 100% duurzame producten.

3. Verduurzaam je product
Spreker nog niet definitief

4. Financier je verduurzaming
door Renze Blokland, FME
Verduurzaming vraagt om investeringen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden, denk aan subsidies maar ook aan Invest-NL om financiering voor ondernemers en duurzame innovaties op het gebied van energie te vergemakkelijken. Om aanspraak te kunnen maken op financierings- en stimuleringsfaciliteiten moet je aan uiteenlopende eisen voldoen. Het is hierdoor van belang om van te voren een goede financieringsstrategie vast te stellen.

We eindigen om 17.00 uur met een borrel.

 

FME