Bijeenkomst

Informatiebijeenkomst Waterstof Japan

 • Datum, tijd en plaats
  • 25 juni 2019 | hele dag
 • Contactpersoon
  FME Internationaal Ondernemen
  (079) 353 11 03
  Mail ons
 • Doelgroep
  Alle partijen die actief zijn in de waterstofketen
 • Aanmelden voor
  24 juni 2019 - 12:00
 • Kosten
  Deelname is gratis
  Genoemde bedragen zijn exclusief btw

Tijdens de verschillende waterstofevents die FME organiseert, is gebleken dat een aantal FME-leden meer wil weten over de waterstofinitiatieven in Japan. Wij zijn in contact getreden met de Nederlandse Innovatie Attaché in Japan en in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wordt nu een Waterstof Innovatiemissie naar Japan (23 t/m 28 september 2019) georganiseerd.

Waterstof staat volop in de belangstelling in Nederland. Er zijn veel waterstofinitiatieven in de markt. Was tot medio 2017 de aandacht voor waterstof vooral gericht op mobiliteit, anno 2019 wordt er in het kader van het Klimaatakkoord gewerkt aan een programma van aanpak over de hele linie, van overheid tot industrie, van bebouwde omgeving tot energieopslag en van investeerders tot kennisinstellingen. Deze programmatische aanpak is vooral gericht op kostenreductie en opschaling. Innovatie en internationale samenwerking zijn daarvoor cruciaal.

Japan

Japan zet groots in op waterstof. De overheid heeft een Roadmap en de industrie timmert hard aan de waterstofweg. Premier Shinzo Abe heeft de Olympische Spelen van 2020 in zijn hoofdstad gebombardeerd tot de meest duurzame Spelen ooit met behulp van waterstof. Panasonic zet hard in op stationaire brandstofcellen in bebouwde omgeving. ‘s Werelds eerste megawatt-klas gasturbine op waterstof is sinds april vorig jaar operationeel in de Japanse stad Kobe. De missie naar Japan bouwt voort op eerdere activiteiten, zoals het bezoek van een Japanse waterstofdelegatie aan ons land in oktober 2018. Waterstof staat op de agenda van de G20 Energietransitie en Klimaat, die 15-16 juni wordt georganiseerd in Japan. Op 25 september vindt in Tokyo de tweede Hydrogen Energy Ministerial Meeting plaats. De missie anticipeert op komende activiteiten, waaronder de in belang groeiende waterstofbeurs (FC Expo, 26 t/m 28 februari 2020) en de Olympische Spelen in Tokio in de zomer van 2020 waar veel aandacht komt voor waterstof en duurzaamheid. Dit alles tegen de achtergrond van de Japan visie 'Hydrogen Society'.

Programma

De missie naar Japan wordt georganiseerd rondom de Hydrogen Energy Ministerial Meeting op 25 september. Het programma bestaat uit een bezoek aan het olympisch dorp, een beleidssessie en verschillende bezoeken aan partijen zoals Kawasaki, Chiyoda, Toshiba, Mitsubishi, Toyota en Iwatani. Ook zullen er verschillende netwerk- en matchmakingsessies plaatsvinden.