Missie

Innovatiemissie Waterstof Japan

 • Datum, tijd en plaats
  • 22 september 2019 - 28 september 2019 | hele dag
 • Doelgroep
  R&D managers, CTO’s, CEO’s en business development managers
 • Aanmelden voor
  12 augustus 2019 - 12:00
 • Kosten
  FME-leden betalen € 250,- p.p. exclusief reis-, verblijf en individuele kosten.FME lid worden?
  Niet-leden betalen € 250,- p.p. exclusief reis-, verblijf en individuele kosten.
  Genoemde bedragen zijn exclusief btw

Is jouw bedrijf actief op het gebied van waterstof en heb je interesse om de marktkansen en potentiële samenwerkingspartners in Japan te verkennen? Ga dan in september mee met de innovatiemissie naar Japan.

Japan 660 x 440.jpgTijdens de verschillende waterstofevents die FME organiseert, is gebleken dat een aantal FME-leden meer wil weten over de waterstofinitiatieven in Japan. Wij zijn in contact getreden met de Nederlandse Innovatie Attaché in Japan en in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wordt nu een Waterstof Innovatiemissie naar Japan (23 t/m 28 september 2019) georganiseerd.

Waterstof staat volop in de belangstelling in Nederland. Er zijn veel waterstofinitiatieven in de markt. Was tot medio 2017 de aandacht voor waterstof vooral gericht op mobiliteit, anno 2019 wordt er in het kader van het Klimaatakkoord gewerkt aan een programma van aanpak over de hele linie, van overheid tot industrie, van bebouwde omgeving tot energieopslag en van investeerders tot kennisinstellingen. Deze programmatische aanpak is vooral gericht op kostenreductie en opschaling. Innovatie en internationale samenwerking zijn daarvoor cruciaal.

Japan

Japan zet groots in op waterstof. De overheid heeft een Roadmap en de industrie timmert hard aan de waterstofweg. Premier Shinzo Abe heeft de Olympische Spelen van 2020 in zijn hoofdstad gebombardeerd tot de meest duurzame Spelen ooit met behulp van waterstof. Panasonic zet hard in op stationaire brandstofcellen in bebouwde omgeving. ‘s Werelds eerste megawatt-klas gasturbine op waterstof is sinds april vorig jaar operationeel in de Japanse stad Kobe. De missie naar Japan bouwt voort op eerdere activiteiten, zoals het bezoek van een Japanse waterstofdelegatie aan ons land in oktober 2018. Waterstof staat op de agenda van de G20 Energietransitie en Klimaat, die 15-16 juni wordt georganiseerd in Japan. Op 25 september vindt in Tokyo de tweede Hydrogen Energy Ministerial Meeting plaats. De missie anticipeert op komende activiteiten, waaronder de in belang groeiende waterstofbeurs (FC Expo, 26 t/m 28 februari 2020) en de Olympische Spelen in Tokio in de zomer van 2020 waar veel aandacht komt voor waterstof en duurzaamheid. Dit alles tegen de achtergrond van de Japan visie 'Hydrogen Society'.

Programma

De missie naar Japan wordt georganiseerd rondom de Hydrogen Energy Ministerial Meeting op 25 september. Het programma bestaat uit een bezoek aan het olympisch dorp, een beleidssessie en verschillende bezoeken aan partijen zoals Kawasaki, Chiyoda, Toshiba, Mitsubishi, Toyota en Iwatani. Ook zullen er verschillende netwerk- en matchmakingsessies plaatsvinden.

Inschrijving 

De inschrijving voor de Innovatiemissie Waterstof naar Japan is inmiddels opengesteld door RVO. De missie is bedoeld voor R&D managers, CTO’s, CEO’s en business development managers van geïnteresseerde bedrijven en kennisinstellingen. De kosten voor deelname aan het programma zijn € 250 per persoon, exclusief reis-, verblijf en individuele kosten. Tijdens deze missie zal FME een Engelse versie van het kansenrapport voor de Nederlandse maakindustrie op het gebied van Waterstof presenteren.

FME Hydrogen

Waterstof als energiedrager


Waterstof als energiedrager lijkt een belangrijke gamechanger in de energietransitie te worden. Deze ontwikkeling biedt kansen voor bedrijven en ketens die waterstoftechnologie willen inzetten als duurzame brandstof of grondstof. Deze kansen willen we verder uitwerken in FME Hydrogen om van daaruit bij te dragen aan de versnelling van de energietransitie.

Lees meer over de kansen voor waterstof Lees het FME-rapport 'Waterstof: kansen voor de Nederlandse industrie'