Bijeenkomst

Innovation Tuesday | Kiremko

 • Datum, tijd en plaats
  • 3 maart 2020 | 12:00 tot 16:30 | Montfoort | Kiremko
 • Contactpersoon
  Amber Fiechter
  06 11 53 55 02
  Mail mij
 • Kosten
  Deelname is gratis
  Genoemde bedragen zijn exclusief btw

FME organiseert Innovation Tuesday's om vanuit verschillende invalshoeken (food, gezondheid, energie, technologie, etc.) een groep diverse mensen, werkzaam bij verschillende bedrijven, mee te laten denken over impact en mogelijkheden. Een Innovation Tuesday is een brainstormvariant waarin je wordt uitgedaagd mee en verder te denken dan je eigen omgeving om een maatschappelijk probleem te tackelen.

Kiremko is marktleider van machines voor de aardappelverwerkende industrie. Zij leveren totaaloplossingen die waarde toevoegen voor elke klant. Kiremko focust zich op productontwikkeling, continue verbetering, innovatieve en duurzame technologie en samenwerking.

Tijdens deze Innovation Tuesday bij Kiremko staat de volgende vraag centraal:

"Hoe kunnen we de restwarmte van de walsdroger machine niet in (de) lucht op laten gaan?"

Kiremko.pngDe case

Je bent buiten aan het wandelen en ziet de rookpluimen in de verte. O, ja… Daar staat de frietfabriek. Een hoge schoorsteen met een grote pluim, hoe gezond kan dit zijn? En is dit geen verspilling van energie?

De pluim in de foto is afkomstig van de afzuigkap van een drumdroger, vlokkenwals ofwel walsdroger. De walsdroger droogt gegaarde aardappelen tot vlokken. De wals wordt van binnenuit verwarmd met stoom, de puree wordt via een lintschroef op de wals aangebracht. Op de walsdroger wordt veel water verdampt vanuit aardappelpuree. In dit geval ongeveer 4.000 kg/uur wat resulteert in een pluim van ongeveer 55.000 m3/uur met een temperatuur van 50 °C en een relatieve vochtigheid van 95% en een energie-inhoud van ongeveer 3.500 kW.

NB. Naast aardappelverwerking wordt er ook bij de verwerking van babypoeder, zetmeel en melkpoeder op een zelfde manier gebruik gemaakt van drumdrogers.

Ben jij

 • Een ‘out-of-the-box’ denker?
 • Houd jij van uitdagingen?

en

 • Draag je graag bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken?
 • Wil je een middag vrijmaken in je agenda?
 • Wil je er zelf ook van leren?

Logo Kiremko.pngWij denken dat jij waarde kan toevoegen aan het mede bedenken van oplossingen en nodigen je daarom graag uit op dinsdag 3 maart bij Kiremko in Montfoort.

Programma

12.00 uur           Ontvangst en lunch
12:30 uur           Welkom en inleiding uitdaging
12.45 uur           Rondleiding
13.30 uur           Vragenstorm

 1. Inleiding op de Innovatie uitdaging door Kiremko  
 2. Vragenstorm + discussie, eventueel uiteen in subgroepen voor verdieping op thema’s
 3. Afronding: eyeopeners en volgende stap

16.30 uur           Afsluiting

Vragenstorm

De open innovatie/collegiale sparring op deze uitdaging vindt plaats aan de hand van een ‘vragenstorm’. Kenmerk van de vragenstorm is dat we niet op zoek gaan naar antwoorden of dé oplossing, maar naar doorgronding van de achterliggende situatie/kernbehoeften bij deze uitdaging. Waar draait het wezenlijk om? Wat is de noodzaak? Door het stellen van vragen komt de inbrenger/de groep vaak tot nieuwe inzichten op het vraagstuk en tot krachtige ideeën voor een volgende stap. Tijdens de vragenstorm is ruimte voor discussie, eventueel in subgroepen. Tevens kunnen deelnemers ook zelf een aan het vraagstuk gelieerde uitdaging voorleggen aan de groep.