Bijeenkomst

New Challenges – New Dutch Energy Solutions

 • Datum, tijd en plaats
  • 4 april 2018 | 09:30 tot 14:00 | Zoetermeer | FME-kantoor | Zilverstraat 69
 • Contactpersoon
  Stefan Olsthoorn
  (079) 353 11 58
  Mail mij
 • Doelgroep
  CEO’s, R&D managers, Business Development Managers en exportmanagers bij FME- en DES-leden die actief zijn in de olie- en gasindustrie.
 • Kosten
  Deelname is gratis voor FME leden FME lid worden?
  Niet-leden betalen € 199,- p.p.
  Genoemde bedragen zijn exclusief btw | De no-show fee bedraagt  € 75,-

De internationale energiesector vraagt om steeds duurzamere oplossingen. Dit gaat verder dan alleen zonnepanelen en windmolens. Nieuwe toepassingen van bijvoorbeeld waterstof en C02 bieden mogelijkheden voor bedrijven in de olie- en gassector. Wil jij weten welke kansen dit biedt voor jouw bedrijf? Meld je dan aan voor deze bijeenkomst.

Energietransitie

Innovative designing ecological 660x440.jpgWereldwijd wordt de productie van olie en gas verduurzaamd en wordt steeds meer overgestapt naar de productie van niet-fossiele brandstoffen. Hoe kan de omschakeling van de olie- en gassector naar nieuwe markten, toepassingen en technologieën gestimuleerd worden? Tijdens deze bijeenkomst onderzoeken we samen hoe de kennis en kunde uit de olie- en gasindustrie kan worden ingezet om bij te dragen aan de energietransitie in binnen- en buitenland. Na de bijeenkomst ben je geïnspireerd geraakt door de voorbeelden en visies van de sprekers en hebben wij de nodige kennis opgehaald die leidt tot toekomstige innovatie-activiteiten van het FME Cluster Energy en exportactiviteiten van FME en Dutch Energy Solutions.

Kansen nieuwe energiebronnen voor bedrijven in de olie-en gassector

Nieuwe energiebronnen en toepassingen bieden kansen voor bedrijven in de olie- en gassector. Denk aan waterstof, warmtenetten, carbon capture and storage (CCS), carbon capture and usage (CCU), elektrificatie en energieopslag. Tijdens deze bijeenkomst delen diverse partijen hun ervaringen op dit gebied. 

Voorlopig programma

De nadruk van de bijeenkomst ligt op strategie, innovatie, nieuwe product-marktcombinaties en productontwikkeling.

09.30 uur - Ontvangst
10.00 uur - Start bijeenkomst

 • Welkom en opening
  door Hans van der Spek, FME Cluster Manager Energy
 • Toekomstvisie op de internationale energiewereld
  - René Peters, directeur gastechnologie, TNO - Oil & Gas reinvented
  - Jörg Gigiler, directeur, TKI nieuw gas - Routekaart waterstof
  - Martijn Kleverlaan, New Emergy Delivery Manager, NAM - De nieuwe rol van olie & gasbedrijven in de Energietransitie

  Meer sprekers volgen
 • Prikkelende bedrijvenpitches 
  door diverse bedrijven die nieuwe energietechnologieën toepassen
 • Break-outsessies
  over de verschillende toepassingen

12.30 uur - Netwerklunch - inclusief vraaggesprek met ambassade VAE
13.30 uur - Einde

event

Maand van Internationaal Ondernemen

FME organiseert tijdens de Maand van Internationaal Ondernemen activiteiten voor internationale kansen en samenwerking. Jij onderneemt, samen gaan we de grens over.

Lees meer


Achtergrondinformatie

De energietransitie is wereldwijd ingezet. De hoeveelheid gerealiseerde duurzame energieprojecten overstijgt ieder jaar weer de voorspelling en de investeringen in conventionele energie lopen terug. Het Internationaal Energie Agentschap rapporteerde een daling van 25% in upstream olie- en gasinvesteringen over 2016. De Energy Transition Outlook van DNV GL voorspelt dat de vraag naar olie na 2020 gaat dalen. Voor gas wordt deze daling na 2030 verwacht.

Toenemende vraag naar duurzame energieoplossingen uit Golf-regio

Tijdens recente FME-, Dutch Energy Solutions -handelsmissies naar de Golf-regio en Iran wordt steeds vaker de vraag naar duurzame energieoplossingen gehoord. Ook in deze regio’s - die rijk zijn aan fossiele bronnen - is de energietransitie ingezet. Begin 2017 tekenden toenmalig minister van Economische Zaken, Kamp, en zijn collega uit de Verenigde Arabische Emiraten, Al Mansoori, een ‘Memorandum of Understanding’ (MoU). In deze MoU is een samenwerking op het gebied van energie-innovatie opgenomen om de carbon footprint van de Emiraten te verminderen door onder andere duurzame energieoplossingen, waste-to-energy en bio-energie. Ook de thema’s energie-efficiëntie, enhanced oil recovery en health, safety and environment zijn in de overeenkomst opgenomen. Deze trend staat ook beschreven in de FME-energievisie. 

IOmaand-logo_5.jpg21 maart t/m 27 april

Om wereldwijde maatschappelijke uitdagingen op het gebied van energie, voedselzekerheid en verstedelijking op te lossen, is technologie nodig. Technologie die ondernemers in Nederland maken en ontwikkelen en die wij graag op de internationale kaart zetten, om zo samen kansen te creëren in het buitenland. We creëren collectief marktkansen voor jouw innovatie- en exportambities en geven je individueel advies waarmee je snel geholpen bent. FME organiseert tijdens de Maand van Internationaal Ondernemen activiteiten voor internationale kansen en samenwerking. Jij onderneemt, samen gaan we de grens over.