Bijeenkomst

New Challenges – New Dutch Energy Solutions

 • Datum, tijd en plaats
  • 30 mei 2018 | 14:30 tot 18:00 | Zoetermeer | FME-kantoor | Zilverstraat 69
 • Contactpersoon
  Judith van Akkeren
  (079) 353 12 93
  Mail mij
 • Doelgroep
  CEO’s, R&D managers, Business Development Managers en exportmanagers bij FME- en DES-leden die actief zijn in de olie- en gasindustrie.
 • Kosten
  Deelname is gratis
  Genoemde bedragen zijn exclusief btw | De no-show fee bedraagt  € 75,-

De internationale energiesector vraagt om steeds duurzamere oplossingen. Dit gaat verder dan alleen zonnepanelen en windmolens. Nieuwe toepassingen van bijvoorbeeld waterstof en C02 bieden mogelijkheden voor bedrijven in de olie- en gassector. Wil jij weten welke kansen dit biedt voor jouw bedrijf? Meld je dan aan voor deze netwerbijeenkomst die wordt georganiseerd door FME en Dutch Energy Solutions.

Innovative designing ecological 660x440.jpgKansen nieuwe energiebronnen voor bedrijven in de olie-en gassector

Nieuwe energiebronnen en toepassingen bieden kansen voor bedrijven in de olie- en gassector. Denk aan waterstof, warmtenetten, carbon capture and storage (CCS), carbon capture and usage (CCU), elektrificatie en energieopslag. Tijdens deze bijeenkomst delen diverse partijen hun ervaringen op dit gebied. 

Programma

De nadruk van de bijeenkomst ligt op strategie, innovatie, nieuwe product-marktcombinaties en productontwikkeling.

14.30 uur - Ontvangst
15.00 uur - Start bijeenkomst

 • Welkom en opening
  door Hans van der Spek, FME Cluster Manager Energy
 • Presentaties en discussies - New Challenges in de internationale energiewereld
  - René Peters, directeur gastechnologie, TNO - Oil & Gas reinvented
  - Marcel Weeda – ECN, roadmap waterstof
  - Martijn Kleverlaan – NAM
  - Andre Vreman, Managing Partner, EIN enterprise, Regio Partner Golf Dutch Energy Solutions – Mogelijkheden voor producten en services toepasbaar in de energietransitie in de golfstaten  
 • Prikkelende bedrijvenpitches 
  door diverse bedrijven die nieuwe energietechnologieën toepassen

17.00 uur - Netwerkborrel
13.30 uur - Einde

Energietransitie

Wereldwijd wordt de productie van olie en gas verduurzaamd en wordt steeds meer overgestapt naar de productie van niet-fossiele brandstoffen. Hoe kan de omschakeling van de olie- en gassector naar nieuwe markten, toepassingen en technologieën gestimuleerd worden? Tijdens deze bijeenkomst onderzoeken we samen hoe de kennis en kunde uit de olie- en gasindustrie kan worden ingezet om bij te dragen aan de energietransitie in binnen- en buitenland. Na de bijeenkomst ben je geïnspireerd geraakt door de voorbeelden en visies van de sprekers en hebben wij de nodige kennis opgehaald die leidt tot toekomstige innovatie-activiteiten van het FME Cluster Energy en exportactiviteiten van FME en Dutch Energy Solutions.

Achtergrondinformatie

De energietransitie is wereldwijd ingezet. De hoeveelheid gerealiseerde duurzame energieprojecten overstijgt ieder jaar weer de voorspelling en de investeringen in conventionele energie lopen terug. Het Internationaal Energie Agentschap rapporteerde een daling van 25% in upstream olie- en gasinvesteringen over 2016. De Energy Transition Outlook van DNV GL voorspelt dat de vraag naar olie na 2020 gaat dalen. Voor gas wordt deze daling na 2030 verwacht.

Toenemende vraag naar duurzame energieoplossingen uit Golf-regio

Tijdens recente FME-, Dutch Energy Solutions -handelsmissies naar de Golf-regio en Iran wordt steeds vaker de vraag naar duurzame energieoplossingen gehoord. Ook in deze regio’s - die rijk zijn aan fossiele bronnen - is de energietransitie ingezet. Begin 2017 tekenden toenmalig minister van Economische Zaken, Kamp, en zijn collega uit de Verenigde Arabische Emiraten, Al Mansoori, een ‘Memorandum of Understanding’ (MoU). In deze MoU is een samenwerking op het gebied van energie-innovatie opgenomen om de carbon footprint van de Emiraten te verminderen door onder andere duurzame energieoplossingen, waste-to-energy en bio-energie. Ook de thema’s energie-efficiëntie, enhanced oil recovery en health, safety and environment zijn in de overeenkomst opgenomen. Deze trend staat ook beschreven in de FME-energievisie.