Event

Samenwerken aan de krijgsmacht van morgen (volgeboekt)

 • Datum, tijd en plaats
  • 15 oktober 2019 | 15:00 tot 20:00 | Fieldlab Smartbase | Ede
 • Contactpersoon
  Monique van Haasteren
  (079) 353 12 93
  Mail mij
 • Aanmelden voor
  24 september 2019 - 12:00
 • Kosten
  Deelname is gratis
  Genoemde bedragen zijn exclusief btw

Platform Defensie Bedrijfsleven & IDEA Summit 2019

Summit vierkant.jpg'Doen is het nieuwe denken'. Steeds vaker is dat de praktijk als het bedrijfsleven en Defensie samenwerken. Samen uitdagingen aangaan, belangen verenigen, middelen doelmatiger inzetten en kennis delen. Zo werken Defensie en bedrijven samen aan de Krijgsmacht van morgen en versterken ze de BV Nederland. Tijdens de Platform Defensie Bedrijfsleven (PDB) NL – IDEA Summit 2019 willen we de samenwerking tussen Defensie en bedrijfsleven verder versterken.

FME matchmaker tijdens de summit

FME is dit jaar verantwoordelijk voor het programmaonderdeel 'Zakelijk speeddaten met Defensie'. Bedrijfsleven en Defensie zoeken samen de win-win op rondom:

 • Delen van personeel
 • Samen innoveren
 • Duurzaamheid

Hierbij probeert FME zo goed mogelijk de match te maken tussen het aanbod vanuit bedrijven en de vraagstukken vanuit Defensie.

Wat gaan we doen?

We gaan op een interactieve wijze aan de slag en onderzoeken zo hoe Defensie en bedrijfsleven samenwerkingsverbanden kunnen aangaan. Dit doen we door bijvoorbeeld door:

 • Speeddaten: Bedrijfsleven en Defensie zoeken samen de win-win op rondom delen van personeel, samen innoveren en duurzaamheid.
 • Interactie met experts: We beantwoorden vragen over samenwerken met Defensie: hoe werken aanbestedingsprocessen, hoe kunnen we gezamenlijk innoveren en hoe vormen we adaptieve partnerschappen?
 • Lessons learned en innovatie in de spotlight: Samenwerkingsbanden delen hun kennis en ervaringen.

We sluiten de dag af met een diner met de minister van Defensie, Ank Bijleveld Schouten.

Programma: samenwerken aan de krijgsmacht van morgen

14.30 uur   Inloop
15.00 uur   Opening door Luitenant-generaal Onno Eichelsheim, Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten
15.45 uur   Speeddaten met Defensie, Interactie met experts en Lessons learned & innovatie in de spotlight
17.45 uur   Netwerkdiner
18.25 uur   Gesprek met minister van Defensie, Ank Bijleveld-Schouten.
18.45 uur   Panelgesprek en discussie met de zaal over de samenwerking tussen Defensie en het bedrijfsleven.
19.30 uur   Wrap up en afsluiting door Luitenant-kolonel Steven Smit (Commandant IDEA netwerk)
19.40 uur   Netwerkborrel

Locatie

De Summit vindt plaats op het Fieldlab Smartbase in Ede, de basis van Concept Development & Experimentations (CD&E). Op het Fieldlab werken de Koninklijke Landmacht, (innovatieve) bedrijven, ngo’s en kennisinstellingen aan oplossingen voor vraagstukken die spelen bij militaire operaties. Hierbij kun je onder andere denken aan de ontwikkeling van een veilige en duurzame militaire basis in uitzendgebieden. Defensie biedt daarvoor een proeftuin/innovatieomgeving om samen te experimenteren en tot oplossingen te komen voor de base van de toekomst.

Over Platform Defensie Bedrijfsleven

Een verslechterde veiligheidssituatie, de impact van snelle technologische ontwikkelingen en een veranderende arbeidsmarkt zijn maatschappelijke uitdagingen waar Defensie en het bedrijfsleven mee te maken hebben. Door goed samen te werken kunnen we op deze vraagstukken een gezamenlijk antwoord geven. Al in 1999 is het Platform Defensie Bedrijfsleven gestart om de belangen van Nederlands grootste werkgever – Defensie – en van bedrijven uit de industrie op elkaar aan te sluiten. Met als doel: het beschermen van vrede en veiligheid en het versterken van de BV Nederland.

Over IDEA

IDEA is in 2000 opgericht als samenwerkingsverband tussen het ministerie van Defensie en ondernemersorganisatie VNO-NCW. Onze ambitie is helder. Met onze specifieke deskundigheid op het gebied van ondernemerschap, economie en private sector development van grote waarde zijn voor de krijgsmacht. En dat lukt ons uitstekend. IDEA is een toonaangevend onderdeel binnen Defensie. Door onze verankering in het bedrijfsleven dragen wij bij aan (analyse) slagkracht. Wij zijn betrokken en zeer gemotiveerd. Ons netwerk zorgt voor de belangrijke verbinding tussen het bedrijfsleven, internationale organisaties en Defensie. Natuurlijk altijd met het doel om de militaire commandant en - operaties optimaal te ondersteunen. IDEA maakt deel uit van het 1 Civiel en Militair Interactiecommando van de Koninklijke Landmacht.

 

Partner Platform Defensie Bedrijfsleven

FME is één van de partners in het Platform Defensie Bedrijfsleven, ook is FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink co-voorzitter van het platform. Het platform is opgericht om de belangen van Nederlands grootste werkgever -Defensie- en van bedrijven uit de industrie op elkaar aan te sluiten. Met als doel: het beschermen van vrede en veiligheid en het versterken van de BV Nederland. Hierbij staat het actief van elkaar leren, met elkaar samenwerken en elkaar versterken centraal. De andere partners in het platform zijn: het ministerie van Defensie, TLN, NIDV, VNO-NCW en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Lees meer over het Platform Defensie Bedrijfsleven

Meer weten?
Monique van HaasterenProjectmedewerker Public Affairs