Bijeenkomst

Sustainable Buildings in Greater Copenhagen: Working together for an energy efficient future

 • Datum, tijd en plaats
  • 18 juni 2020 | 10:00 tot 11:00 | Digitaal | Online
 • Contactpersoon
  Aafke Mak
  (079) 353 11 03
  Mail mij
 • Doelgroep
  Bedrijven die interesse hebben in de Nordics en die technologieën en oplossingen ontwikkelen om gebouwen duurzamer te maken
 • Kosten
  Deelname is gratis
  Genoemde bedragen zijn exclusief btw

Energiebesparende renovaties vormen tot 2050 een enorme en uitdagende taak voor zowel de Deense als de Zweedse samenleving. De gestelde doelen vereisen een aanzienlijke investering, evenals een interdisciplinaire aanpak op basis van de medewerking van een groot aantal verschillende experts en professionals.

Wil jij weten welke stappen er in Denemarken en Zuid-Zweden gezet gaan worden en waar kansen voor samenwerking en zakendoen liggen voor Nederlandse bedrijven? Neem dan deel aan dit webinar.

Programma

Het programma wordt op dit moment ontwikkeld, maar zal in ieder geval bevatten:

 • Kopenhagen 660.jpgEen korte introductie in de Deense en Zuid-Zweedse bouwsector, en de duurzaamheidsdoelen die in beide landen gesteld zijn.
 • In-depth insights van professionals van bijvoorbeeld architectenbureaus, projectontwikkelaars, aannemers, en/of bouwbedrijven die inzicht hebben in zowel de Nederlandse als Nordic sector.
 • Een Q&A met de sprekers, zodat je zeker weet dat al jouw vragen beantwoord zijn.

Dit webinar wordt georganiseerd door FME in samenwerking met Innovation Quarter en de Regional Business Developer voor de Nordics en de Baltics van de Nederlandse overheid.

Achtergrondinformatie

De energiestrategie van de Deense regering omtrent efficiëntie en renovatie van bestaande bouw, 'De weg naar energiezuinige gebouwen in het Denemarken van de toekomst" (Vejen til energieffektivebygninger i fremtidens Danmark) definieert 21 initiatieven ter ondersteuning van de renovatie, in overeenstemming met de Energie-efficiëntierichtlijn en energieprestaties van de gebouwenrichtlijn.

Smart Built Environment is een Zweeds plan omde nieuwe mogelijkheden voor digitalisering en het bevorderen van de ontwikkeling van intelligente, duurzame steden, efficiënt beheer van hulpbronnen en verminderde CO2-uitstoot. In 2017 kende de Swedish Research Council (Formas) 6,3 miljoen SEK toe, in het kader van het plan voor projecten binnen bijvoorbeeld machine learning, genetische algoritmen en kunstmatige intelligentie ter ondersteuning van de bouwprocessen. Bijna-nul energieregelgeving is op 1 juli 2017 ingevoerd in het Zweedse Bouwreglement. Vanaf 2021 moeten alle nieuwe voltooide gebouwen in Europa bijna energieneutrale gebouwen (BENG) zijn volgens de Richtlijn energieprestaties. Het doel van de nieuwe regels is om het tempo van ontwikkeling naar energie-efficiënte bouw in Europa door hoge energiebehoefte te versnellen.

In de bouw spelen innovatienetwerken een belangrijke rol, zowel in Zweden als in Denemarken. De initiatieven in Denemarken zijn gericht op het verminderen van het netto energieverbruik voor verwarming en warm water in bestaande gebouwen met 35% in 2050. Sommige van de maatregelen zijn gericht op alle bouwsegmenten, terwijl andere specifiek zijn voor eengezinswoningen, meergezinswoningen, commerciële en openbare gebouwen.
De innovatieclusters in Zweden hebben voornamelijk energie-efficiëntie van het gebouwenbestand getroffen, door de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en het toepassen en demonstreren van nieuwe kennis en technologie. Ervaring en expertise wordt verspreid door bedrijven in clusters samen te brengen.

Kopenhagen

Kopenhagen wil in 2025 de eerste CO2-neutrale hoofdstad ter wereld zijn. In een periode van 10 jaar heeft Kopenhagen zich toegewijd om de 2 miljoen ton carbon footprint van de stad volledig te verwijderen. Dit doel willen ze hoe dan ook behalen, zelfs als de stad blijft groeien met 100.000 nieuwe inwoners en 20.000 banen.