Robotbenen maken rolstoelgebruikers weer mobiel

Wereldwijd gebruiken naar schatting 185 miljoen mensen elke dag een rolstoel. Voor deze mensen ontwikkelde maxon in samenwerking met Rex Bionics in Auckland (Nieuw-Zeeland) een robotisch exoskelet, Rex. De robotbenen maken alledaagse bewegingen als lopen, opstaan, omdraaien, zelfstandig zitten en trappen lopen weer mogelijk. Geïntegreerde maxon motoren zorgen voor de gelijkmatige aandrijving van de benen.

Waarom een exoskelet?

Exoskeletten worden ontwikkeld om mensen met beperkte mobiliteit te ondersteunen bij het lopen, waardoor hun kracht en uithoudingsvermogen toeneemt. Zijwaartse bewegingen, trappen lopen en het lopen op harde, vlakke oppervlakken zijn hiermee ook mogelijk. De robotbenen vervangen de rolstoel weliswaar niet volledig maar de gebruiker is nu bijvoorbeeld in staat om zijn werk ook staand uit te oefenen of om op ooghoogte met anderen te praten.  

Momenteel worden er op twee verschillende productielocaties, twee Rex-variaties ontwikkeld voor verschillende behoeftes: “Rehab Rex” is bedoeld voor het gebruik in revalidatiecentra. “Rex” is voor de privé-gebruiker ontwikkeld die hiermee activiteiten kan uitvoeren die voorheen alleen in een rolstoel mogelijk waren. Een van de grootste uitdagingen in het ontwikkelingsproces was de ontwikkeling van het zeer complexe exoskelet dat heel licht moest zijn. Het belangrijkste doel was dat de gebruiker met zijn lichamelijke beperkingen perfect met de extern gemonteerde robotbenen zou harmoniëren zodat hij zich veilig staande kon houden en bewegen.

Het exoskelet weegt 38 kilo maar de gebruiker draagt niets van dit gewicht. Het skelet wordt van energie voorzien door een geïntegreerde en uitwisselbare accu en met een joystick bestuurd. Een groot voordeel van de joystickbediening is dat geen bewegings- of zenuwfuncties nodig zijn om het exoskelet te bewegen.

Tien sterke maxon motoren voor veilige bewegingsmechanismen

De grootste uitdaging bestond uit het onderbrengen van kwaliteit, grootte en vermogen in een motor. Rex is een zeer complex elektromechanisch instrument en maakt het mogelijk om binnen seconden te bewegen en te reageren dankzij de maxon motoren. De gebruiker voelt altijd een gelijkmatige beweging. Ze zorgen voor alle bewegingen van de ledematen  die zich op exact dezelfde manier bewegen als een menselijk been. Elk exoskelet bevat tien maxon motoren.

Bron maxon