Pers20.10.2018

België aan de haal met Nederlands icoon

FME vindt het een zeer treurige zaak dat een revolutionair innovatief idee van Nederlandse makelij nu in het buitenland gerealiseerd wordt.

"Nederland heeft een kernafvalarme productiemethode voor medische isotopen, waarmee kanker sneller opgespoord kan worden tot Nationaal Icoon uitgeroepen, maar zit achterover geleund te kijken hoe de Belgen ermee aan de haal gaan", zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé. "Met deze beslissing kiest Nederland bovendien liever voor een nieuwe kernreactor die 600 miljoen euro gaat kosten en onze samenleving ook nog met een zeer hoog radioactief afvalprobleem opzadelt."

deeltjes.pngHet gaat hier om een heuse mini-cern en is een absolute Nederlandse topinnovatie. Hier gaat de hele wereld naar kijken. Het Belgische IRE gaat dit nu realiseren en exploiteren en wordt daarmee een directe concurrent van de kernreactor in Petten. "Alles aan dit verhaal rammelt", zegt Dezentjé. "Verkeerde argumenten hebben dit Nederlandse icoon weggegeven, waarmee onze economie, ons milieu én ons internationale aanzien geschaad wordt. Het argument dat dit concept nog niet bewezen zou zijn in tegenstelling tot een kernreactor, is ronduit onzin." 

FME wil dat de politiek hier stevig over om de tafel gaat, om te horen wat er mis is gegaan. "Het lijkt erop dat het de overheid aan lef om te kiezen voor vernieuwing ontbreekt. Dat is relevant voor de manier waarop ons land in het algemeen naar innovatie kijkt. Want als je een levensreddende revolutionaire innovatie al niet omarmt, dan belooft dat niet veel goeds voor andere toekomstige innovaties", aldus Dezentjé.