Blog04.05.2018
Door: Moniek Klein Gunnewiek

Big data: het nieuwe gouden ei?!

Door big data technologie kunnen we gigantische hoeveelheden data uit verschillende bronnen razendsnel met elkaar combineren. Waar je nog niet eens heel lang geleden stukje bij beetje je gegevens bij elkaar moest sprokkelen, is informatie nu altijd en overal digitaal beschikbaar, actueel en uitwisselbaar. En met steeds meer mogelijkheden om deze informatie te analyseren, kunnen we ook steeds beter de juiste keuzes maken. Dat biedt ongekende mogelijkheden voor de technologische industrie en dat zagen we ook bij Moba, een bedrijf dat machines produceert voor het sorteren, verwerken en verpakken van eieren. Wij keken graag een dagje mee.

liggend_Moba_0.jpgVoedzaam ei

In 2050 zijn er naar verwachting 9,9 miljard mensen op deze wereld die we allemaal van voedsel moeten kunnen voorzien. Dé grote maatschappelijke uitdaging is hoe we dat gaan realiseren. Eieren zijn een goede en goedkope vorm van proteïnen. Voorzichtige voorspellingen laten voor de komende twintig jaar een groei in de vraag naar eieren zien van 45 procent. Om hierop in te kunnen spelen, heeft Moba een cloud service ontwikkeld: iMoba.

Paul Buisman, product management director bij Moba, vertelde ons er meer over. Door big data en het systeem wat daarachter zit, kunnen zowel de productie van machines als de kwaliteit van de eieren heel nauwkeurig gemeten worden. Wil je weten hoeveel eieren van de kip uiteindelijk de afnemer/consument bereiken? Geen probleem! Ook de gewichtsverdeling, vuil en bloedsporen op het ei kunnen via deze manier inzichtelijk worden gemaakt. Op dit moment zijn 84 machines wereldwijd aangesloten op dit cloud systeem. Klanten, de eigenaren van deze machines, hebben zelf toegang tot hun eigen data. Moba kan de data geanonimiseerd inzien en er interessante collectieve analyses op los laten. Alleen de klanten hebben de sleutel om de data te encrypten. Ook aan cyberveiligheid wordt dus gedacht bij Moba.

De markt omarmt het concept: een jaar na introductie zijn 84 machines aangesloten en wereldwijd komen daar iedere week enkele machines bij.

Mobo-kaart.jpg

Op naar 100% tracebility

Maar er is meer. iMoba is nu ruim een jaar geleden gelanceerd en de service heeft nog meer potentie. Zoals Paul Buisman zelf aangeeft: "We zitten op een data goudmijn." Meer machines kunnen worden aangesloten op dit cloud systeem waardoor er nog meer informatie beschikbaar komt over de processen en het belangrijkste: het ei. iMoba als de 'Google van het ei'. Buisman: "Deze data stelt onze klanten in staat om hun processen vergaand te optimaliseren door haarfijn te kunnen vaststellen waar hun sterktes en zwaktes liggen. Het resultaat: nog minder verliezen in een belangrijke voedselketen." Daarnaast heeft het systeem de potentie om als spil tussen de kip en de consument te fungeren. In die zin speelt Moba in toenemende mate een rol om met behulp van deze big data de keten transparanter en efficiënter te maken. De komende tijd gaat Moba verder inzetten op het benchmarken om op die manier meer inzicht te krijgen in de verschillen tussen eieren in verschillende werelddelen, van verschillende rassen kippen afkomstig en in verschillende houderij systemen. De kip met de gouden eieren slachten is bij Moba dus zeker niet van toepassing. Integendeel: een ei hoort erbij. En big data ook.

De FME-collega's Moniek Klein Gunnewiek en Maureen de Haan brachten een bezoek aan de Moba Group, ’s werelds meest toonaangevende fabrikant van machines voor het sorteren, verpakken en verwerken van eieren.

 

 

Innovation Technology Tour

De Innovation Technology Tour is een initiatief van FME om innovaties, nieuwe technologieën en toepassingen voor het voetlicht te brengen door hierover te bloggen. Waarom? Allereerst omdat het leuk, nuttig en interessant is om te zien waar onze leden mee bezig zijn. Maar ook omdat we graag willen vertellen hoe mooi technologie is en welke ongekende toepassingen er zijn. Heb jij een innovatie die je ons wilt laten zien? De FME-bloggers komen graag op bezoek bij jouw bedrijf.

Een blog over jouw bedrijf? Mail ons

Meer weten?
Elsa van der ZwanInnovation Technology Tour