Nieuws17.10.2018

Cybersecurity voelt vaak als een 'moetje', maar biedt juist kansen

Bedrijven in de technologische industrie gaan steeds bewuster om met cybersecurity, maar ervaren dit wel vaak als een 'moetje'. Belangrijk is dat de aandacht niet verslapt, want cybersecurity is niet alleen noodzakelijk om vandaag in business te blijven, maar zal in de keten steeds vaker een eis worden om zaken te doen.

liggend_Cyber security 660.jpgOnderzoek Alert Online

Uit het trendonderzoek 2018 van Alert Online blijkt dat het percentage kleine bedrijven dat zich zorgen maakt over de digitale veiligheid van hun bedrijf is gedaald van 35% naar 25%. "Dat is een trend waar we mee aan de slag moeten", zegt Arjel Woudstra, Directeur Business Solutions van FME. "Wij zien in onze onderzoeken naar bewustwording op het gebied van cybersecurity een verschil in aanpak tussen grote en kleine bedrijven. We moeten meer investeren in cybersecurity-bewustwording en vaardigheden zien als een 'kans' in plaats van een 'moetje', dat biedt mogelijkheden". Veilig en betrouwbaar zaken doen is goed voor je bedrijf, voor de samenwerking in de keten, en voor de gehele technologische industrie. De toepassing van technologieën als Robotisering en Internet of Things is afhankelijk van connectiviteit en daarmee van een cybersecure omgeving. "Ook zien we steeds vaker dat bedrijven als eis stellen dat leveranciers hun cybersecurity op orde hebben, omdat ketens steeds meer verbonden raken."

Cybersecurity noodzakelijk voor toepassing nieuwe technologieën en kwalificatie als betrouwbaar leverancier

Ervaringen delen

Uit het Cybersecurity bewustzijnsonderzoek van Alert Online blijkt dat in 2018 internetcriminelen bij ruim de helft (52%) van de kleine bedrijven heeft geprobeerd gegevens en geld te stelen. Het versturen van phishingmails en acquisitiefraude zijn populaire methodes die worden gebruikt. Opvallend is dat 56% van de kleine bedrijven geen stappen onderneemt, nadat ze zijn geconfronteerd met een veiligheidsincident.

Arjel Woudstra vindt dat bedrijven en medewerkers gezamenlijk een slag kunnen maken: "Denk bijvoorbeeld aan het delen van ervaringen in een vertrouwde omgeving. Zo leidde een van onze leden, die was gehackt, een gesprek met andere leden over cybercrime en dat bleek erg waardevol". Dit is belangrijk, want uiteindelijk is het niet de vraag óf je als bedrijf wordt gehackt, maar wanneer.

Tips voor bedrijven

Alert Online biedt bedrijven tips om de online veiligheid van je bedrijf, klanten en medewerkers te vergroten. FME is partner van Alert Online en de activiteiten die FME aanbiedt om bedrijven te helpen op het gebied van cybersecurity zijn onderdeel van het programma.

BEKIJK DE ALERT ONLINE TIPS

FME-advies en -activiteiten

FME heeft specifiek voor leden diverse activiteiten en diensten op het gebied van cybersecurity om te zorgen dat je je kunt beschermen tegen de risico’s van cybercrime. Met de FME Cybersecuritycheck kom je er bijvoorbeeld door middel van vragen en antwoorden achter hoe goed jouw bedrijf beschermd is tegen aanvallen van cybercriminelen.

Een veilige digitale wereld

De digitalisering brengt grote economische en maatschappelijke kansen met zich mee. Om die kansen te kunnen blijven benutten, is het noodzakelijk dat we vertrouwen hebben in de digitale wereld en ons er veilig in kunnen bewegen. Aandacht voor cybersecurity is geen luxe, maar noodzaak. FME heeft cybersecurity tot één van de speerpunten benoemd.

Lees ons standpunt over cybersecurity

Meer weten?
Stijn BouwhuisBelangenbehartiger digitalisering