Nieuws09.05.2019

Derde dag onderhandelingen cao Metaal en Techniek: overeenstemming nog niet in zicht

De onderhandelingen over de cao’s Metaal en Techniek zijn op 8 mei 2019 voorgezet. De dag begon in goede sfeer. De gesprekken stonden in het teken van het verder verduidelijken van wederzijdse voorstellen.

liggend_overleg.jpgDe werkgevers vinden het van belang de ontziemaatregelen voor ouderen aan te passen aan de toegenomen vitaliteit van werknemers in de sector. Hiertoe hebben werkgevers een onderzoek ingebracht dat aangeeft dat de vitaliteit van ouderen in tien jaar tijd flink is gestegen. In dit kader hebben werkgevers een daarbij passende verdeling voor de seniorendagen voorgesteld. Ook zijn werkgevers bereid de pilot Generatiepact voort te zetten gedurende de nieuwe cao. Zij hebben aangeboden meer aandacht aan communicatie over het Generatiepact te besteden.

Vakbonden hebben op beide voorstellen van werkgevers niet gereageerd. Bij vakbonden is het Generatiepact als recht een harde eis.

Gedurende de onderhandelingen werden werkgevers onaangenaam verrast door de nieuwsberichten over de acties op 29 mei aanstaande. Die zijn weliswaar gericht tegen het kabinet om te komen tot een nieuw pensioenstelsel, maar de sectoren metaal en techniek lijken doelwit te worden. Werkgevers hebben hun sterke afkeuring hierover uitgesproken.

Partijen hebben naar elkaar uitgesproken gezamenlijk de verantwoordelijkheid te nemen er 21 mei aanstaande uit te komen. Daarom is besloten dat 21 mei, als revervedag gepland, te gebruiken als onderhandelingsdag. 

Vervolg

De onderhandelingen worden 21 mei aanstaande voortgezet.

 

scan

FME cao Metaal en Techniek Updates

Ben je lid van FME, en wil je op hoogte blijven van de onderhandelingen cao Metaal en Techniek? Meld je dan aan voor de FME cao Metaal en Techniek Updates.

Blijf op de hoogte

 

Cao