Nieuws09.11.2018

DG Sociale Zaken in gesprek met FME over de toekomst van de arbeidsmarkt

FME organiseert regelmatig werkbezoeken voor politici, ambtenaren en bewindslieden aan FME-lidbedrijven. Op 8 november bracht onder ander FME-voorzitter Ineke Dezentjé samen met de directeur-generaal Sociale Zekerheid en Integratie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Bernard Ter Haar, een bezoek aan Kiremko.

Smart Working

Bezoek Kiremko2 660.pngHet werkbezoek stond in het teken van Smart Working, inclusief personeelsbeleid en een toekomstbestendige arbeidsmarktverhoudingen. Kiremko is een bedrijf dat vooruitstrevend is op het gebied van Smart Working. Door een eigentijdse en vernieuwende managementstijl geven zij bijvoorbeeld hun werknemers zoveel mogelijk verantwoordelijkheid  en proberen zij medewerkers op een gezonde en duurzame manier langer in dienst proberen te houden. CEO Paul Oosterlaken heeft laten zien hoe Kiremko veel energie stopt in werk toegankelijk maken van voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door een volledig aangepast bedrijfspand of het inzetten van slimme technologieën. Ook heeft Kiremko veel energie gestopt in het bijscholen van Syrische vluchtelingen.

Innovatief aardappelverwerkingsproces

Naast maatschappelijke betrokken is Kiremko ook een ontzettend innovatief bedrijf. Kiremko is een Nederlandse fabrikant van machines, bestemd voor de aardappelverwerkende industrie. In een rondleiding werd getoond hoe zij procesinnovatie toepassen om aardappelverwerkingsproces te verbeteren.

 

 

Ook heeft Kiremko veel energie gestopt in het bijscholen van Syrische vluchtelingen.

Leven Lang Ontwikkelen

Bezoek Kiremko1.pngDoor deze innovatieve ontwikkelingen kan Kiremko zijn concurrentievermogen vergroten, nieuwe werkgelegenheid creëren en bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Nieuwe technologieën bieden grote kansen, maar stellen ook eisen. Ineke Dezentjé Hamming heeft tijdens het bezoek stil gestaan bij de enorme krapte op de arbeidsmarkt en de mismatch van ‘skills.’ Wat FME betreft moeten we daarom toe naar een systeem van een leven lang ontwikkelen, zodat iedereen zich continu kan bijscholen om hun kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Het is een gezamenlijke opgave om mee te bewegen met de veranderende samenleving: hier ligt ook een rol voor de overheid, die moet de juiste randvoorwaardes creëren om deze transitie mogelijk te maken. Een investeringsfonds voor leven lang ontwikkelen zou een belangrijke stap in de juiste richting zijn.