Nieuws31.10.2017

Energiemanagement (EBS) levert forse besparing

Een energieregistratie- en bewakingssysteem - ook wel EBS genoemd – kan bedrijven een forse besparing opleveren en een rendabele investering zijn. Wettelijk zal een EBS als zogenaamde Erkende Maatregel per 1 januari 2018 verplicht worden gesteld voor een aantal sectoren, maar de invoering geldt dan nog niet voor de bedrijfstakken Metalektro en MKB-metaal. Het is echter vrijwel altijd financieel aantrekkelijk om deze maatregel nu al te treffen. FME Energievoordeel kan jou hierbij helpen.

energie monitoring.jpgEen EBS-systeem kan een 'volwaardig' gebouwbeheerssysteem zijn, een slimme meter of andere apparatuur of tussenmeters die deel-verbruiken monitoren. In de praktijk gaat het om het inrichten van structureel energiemanagement en goede monitoring binnen je bedrijf.

Wat is energiemanagement?

Wat is nu eigenlijk energiemanagement? Energiemanagement is het structureel volgen, plannen, vergelijken en beïnvloeden van het energieverbruik. Belangrijk daarbij is dat je ten eerste over de juiste gegevens beschikt en vervolgens een juiste strategie hebt en je over een taakstellende targetverbruik beschikt.

Verlaag onnodig verbruik

Monitoring alleen levert echter geen besparing op, daar komt meer bij kijken. De meeste besparingen worden gerealiseerd door het terugdringen van onnodig verbruik, bijvoorbeeld het synchroniseren van gebruikstijden met de bedrijfstijden van de klimaatinstallaties of de verlichting. Verder zien we met grote regelmaat koelinstallaties die in bedrijf zijn, terwijl de buitentemperatuur laag genoeg is om zonder mechanische koeling het gebouw op temperatuur te houden. Wanneer alles optimaal is ingesteld, zijn besparingen van 25% of meer geen uitzondering. Op basis van dit lagere verbruik wordt een profiel opgesteld en een normverbruik bepaald dat je als target kunt gebruiken. Het monitoringsysteem moet in staat zijn om dat targetprofiel te bewaken en zo de besparing voor langere tijd te borgen. Bij overschrijdingen moet een alarmfunctie in werking treden, bijvoorbeeld een e-mail of een sms-bericht.

FME Energievoordeel helpt bij energiemanagement

FME Energievoordeel helpt je met het energiemanagement en het voldoen aan de steeds veeleisendere energieregelgeving. FME Energievoordeel is een samenwerkingsverband tussen FME en Energy Services, een organisatie met jarenlange ervaring in de energiemarkt en in de technologische industrie. We helpen je bij het opstellen van doelstellingen om je energie efficiency te verhogen en de energiekosten lager te krijgen. FME Energievoordeel beschikt over een energiemanagementsysteem dat volledig voldoet aan gestelde eisen van de overheden. Tevens ondersteunen onze energiespecialisten met de uitvoering van je energiemanagement, energiedoelstellingen en verplichtingen.

Extra voordelen voor FME-leden

Als FME-lid profiteer je bovendien van gratis portfolio advies, kosteloos deelnemen aan het FME-meetcollectief en gebruikmaking van een geavanceerd energiedashboard tegen sterk gereduceerd tarief.

Meer weten?

Wil je meer informatie over energiemanagement via FME Energievoordeel of heb je vragen over jouw verplichtingen? Neem dan contact op met FME Energievoordeel via T (030) 639 05 21 of E fme@e-s.eu.  

Grip op je energiekosten

Goed energiemanagement is steeds belangrijker bij de besparing van kosten en in een duurzame bedrijfsvoering. Tegelijkertijd wordt de energiemarkt complexer door schommelende energieprijzen, nieuwe duurzaamheidsdoelstellingen, toenemende energiebelasting en technologische ontwikkelingen. FME biedt jou een integraal dienstenpakket gebaseerd op scherpe energie inkoop, reductie van energieverbruik en optimaal financieel beheer.

Lees meer over FME Energievoordeel

Meer weten?
Patrick BlommerdeManager Marketing