Blog18.06.2018
Door: Elsa van der Zwan

Fizyr: nummer één visionsoftware van de wereld

De toekomst van Artificial Intelligence is een beetje als Columbus die in Amerika aankwam: "We hebben geen idee wat er allemaal op ons afkomt, het is zo enorm groot en er is zoveel te doen", aldus Herbert ten Have, CEO van Fizyr (voorheen Delft Robotics). Stefan Zuidwijk en Elsa van der Zwan van FME Innovation Technology Tour namen een kijkje in de kelder van het voormalige TU Delft-pand en ontdekten de ‘slimmigheden’ van AI.

liggend_Deep_660.jpgIn 2014 startte Fizyr als spin-off van de TU Delft, gericht op het oplossen van vragen vanuit de industrie door het toepassen van robotisering. Sinds februari 2017 richten zij zich alleen nog op software. Een succesvolle beslissing. Het open source programma van Fizyr is namelijk nummer één in de wereld.

Variatie is ontzettend lastig voor een robot. Fizyr integreert visionsoftware in robotsystemen voor het verwerken van objecten die variëren in vorm, grootte en kleur. De robotoplossingen zijn gericht op diverse takken van sport binnen de industrie: order picking, parcel handling, bin picking en vooral steeds meer kwaliteitscontrole. De robots krijgen duizenden foto’s voorgeschoteld van pakketjes op verschillende plekken en in diverse posities. Door deep learning toe te passen gaan de robots hier uiteindelijk verbanden in ontdekken en kunnen ze in de praktijk zien hoe ze onbekende pakketjes kunnen oppakken. Zo kan het algoritme zelfs getraind worden in het bepalen van de kwaliteit van groente en fruit.

liggend_Blog_fizyr.jpg3D-foto en algoritme

In de kelder van het voormalige TU Delft-pand hebben we dit met eigen ogen kunnen zien. De robot die te zien was op de Hannover Messe beurs, werd hier getest. De robot bepaalt op basis van een 3D-foto en algoritme welk pakket vanuit welke hoek als eerste op te pakken. Na het weghalen van het eerste pakket ontstaat een nieuwe situatie. De robot maakt dan weer een nieuwe 3D-foto en op basis van het algoritme start het proces opnieuw. Met behulp van deze robot en het Fizyr-algoritme kan saai en repeterend werk worden geautomatiseerd. Denk aan het op de band leggen van een een kar postpakketten.

De object herkenningssoftware van Fizyr is  een open source. Dit is een hele bewuste keuze geweest. "Er zitten duizenden actieve gebruikers op de community. De feedback die wij op onze software krijgen is onbetaalbaar. Mede hierdoor zijn wij inmiddels nummer één van de wereld en staan we zelfs boven partijen als Facebook." Fizyr benadrukt ook het belang van jong talent. "We hebben veel contacten met de TU Delft. Zo lopen hier diverse studenten rond voor het annoteren van beelden zodat ze getraind kunnen worden." De koppelingen met universiteiten is belangrijk voor de ontwikkelingen van deze technieken.

Als je een algoritme als tweede bedenkt, levert het niets op.

We vroegen Ten Have wat we in de toekomst kunnen verwachten van het effect van kunstmatige intelligentie op visionsoftware. Volgens Ten Have gaat dit altijd sneller dan verwacht. "Wij ervaren al regelmatig dat er weer iets is wat we nog lang niet verwacht hadden. Kunstmatige intelligentie gaat ontzettend ver en daar zitten ook gevaren aan, denk aan de mogelijkheden voor oorlogsvoering. Het is van belang dat de overheid aan de slag gaat en de wetgeving up-to-date houdt. Wij moeten hard rennen; het is soms net een 'ratrace'. Het draait allemaal om de eerste plaats. Als je een algoritme als tweede bedenkt, levert het niets op."

FME Innovation Technology Tour

De Innovation Technology Tour is een initiatief van FME om innovaties, nieuwe technologieën en toepassingen voor het voetlicht te brengen door hierover te bloggen. Waarom? Allereerst omdat het leuk, nuttig en interessant is om te zien waar onze leden mee bezig zijn. Maar ook omdat we graag willen vertellen hoe mooi technologie is en welke ongekende toepassingen er zijn. Heb jij een innovatie die je ons wilt laten zien? De FME-bloggers komen graag op bezoek bij jouw bedrijf.

Een blog over jouw bedrijf? Mail ons

Meer weten?
Elsa van der ZwanInnovation Technology Tour