Pers18.05.2017

FME bepleit actieve industriepolitiek door volgend kabinet

FME is positief over de groei van de technologische industrie in 2017. Het CBS presenteerde vandaag de COEN-enquête en FME maakte daarvan een analyse voor de technologische sector. De productie in de technologische industrie groeide in het eerste kwartaal van 2017 met 5,9%. Dat is de hoogste productiegroei in ruim vijf jaar. Ondernemers in de technologische industrie zijn positiever over de omzetontwikkeling dan in het vorige kwartaal. Het vertrouwen bij producenten is op het hoogste niveau sinds 2008. Ook is er sprake van een sterke werkgelegenheids- en exportgroei.

liggend_BI_bericht.jpgFME Conjunctuurenquête Q2 - 2017

Hoewel de technologische industrie zich dus positief ontwikkelt, neemt de concurrentiedruk uit het buitenland toe. Landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten voeren een actief industriebeleid om de groei van hun industrieën te vergroten. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: "Ik roep een nieuw kabinet op om actieve industriepolitiek te voeren. De sterke positie van de Nederlandse industrie staat onder druk. Een krachtig industriebeleid is van groot belang voor Nederland om zo binnen Europa en de wereld een vooraanstaande positie te houden."

Een nieuw kabinet moet voorrang geven aan een modern, innovatief industriebeleid. Dat beleid moet zorgen voor een snellere energietransitie, betere zorg en meer veiligheid. FME wil onder meer dat een nieuw kabinet techniekonderwijs topprioriteit geeft, investeert in Smart Industry en de daling van onderzoek en innovatie uitgaven keert. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming:

Onze industrie kan zich meten met de wereldtop. Als onze industrie nóg slimmer produceert, biedt dat fantastische exportkansen en nieuwe banen.”

Het is belangrijk dat de Nederlandse overheid de industrie blijvend ondersteunt met een vestigingsklimaat dat groei stimuleert. De industrie is van grote waarde voor de werkgelegenheid met direct en indirect twee miljoen banen op alle niveaus. Daarnaast leidt één baan in de industrie, tot nog eens 1,2 banen elders. De industrie is een aanjager van innovatie en biedt oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

Lees de volledige analyse

 

Macro-economische ontwikkelingen in de technologische industrie

FME geeft je inzicht in de belangrijkste macro-economische ontwikkelingen in de technologische industrie. Vier keer per jaar publiceert FME de conjuncturele ontwikkelingen en verwachtingen in de technologische industrie. We delen deze informatie met de FME-leden, de politiek en andere stakeholders.

FME Conjunctuurenquête