Nieuws08.11.2018

FME blij met voorstel verhoging tweede WBSO-schijf in 2019

D66 en ChristenUnie stellen voor om de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) in 2019 al te repareren. Beide regeringspartijen dienen vandaag tijdens de begrotingsbehandeling Economische Zaken & Klimaat een motie in om de tweede WBSO-schijf al in 2019 te verhogen naar 16%.

Oproep

WBSO 660 x 440.jpgFME heeft zich in de aanloop naar de begrotingsbehandeling sterk gemaakt voor een snellere reparatie van de WBSO en roept de Tweede Kamer om op de motie van D66 en ChristenUnie te steunen. In een tijd van snelle digitalisering doen steeds meer bedrijven onderzoek naar productieomgevingen waarin slimme technologie een rol speelt en dit moet goed worden gefaciliteerd. Doordat in 2015 en 2017 niet het gehele WBSO-budget is opgebruikt, ligt er 107 miljoen euro op de plank om de tweede schijf al vanaf volgend jaar terug te brengen naar 16%.

Een WBSO-categorie procesinnovatie versterkt de concurrentiekracht van de Nederlandse maakindustrie

Procesinnovatie

FME benadrukt echter ook dat een tweede stap nodig is om de WBSO scherper af te stemmen op de kansen van de digitale transitie. Het is zaak om nu door te pakken en het innovatieklimaat verder te versterken met een terugkeer van de WBSO-categorie 'procesinnovatie', die zeer relevant is voor Smart Industry projecten.

Ineke_0.jpg"Een WBSO-categorie procesinnovatie versterkt de concurrentiekracht van de Nederlandse maakindustrie", benadrukt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink. "Het innoveren van processen, bijvoorbeeld bij robotisering en digitalisering van productie, betekent dat we veel slimmer kunnen produceren: maatwerkproductie tegen massaproductie. In de toekomst zal dit steeds meer bepalend zijn voor onze exportkansen."

De bewindspersonen antwoorden vandaag en de Tweede Kamer stemt aankomende dinsdag over de ingediende moties.

FME WBSO-scan 2019

Exclusief voor FME-leden


Wil jij weten of je de volledige potentie van de WBSO benut en of de hieraan verbonden kosten kunnen worden beperkt? Doe dan de FME WBSO Check 2019.

Doe de FME WBSO-scan 2019

Meer weten?
Renze BloklandBedrijfsadviseur