Nieuws29.04.2019

Gevolgen proeftijd door aflopen cao Metaal en Techniek

De cao’s voor de Metaal en Techniek eindigen op 31 mei 2019. Dit heeft gevolgen voor de proeftijd.

Artikel 12 – Proeftijd

De cao’s voor de Metaal en Techniek staan in afwijking van het Burgerlijk Wetboek bij contracten voor bepaalde tijd van meer dan zes maanden een proeftijd van twee maanden toe. Deze van de wet afwijkende afspraak kan alleen gemaakt worden als op het moment van ingaan  van de proeftijd de looptijd van de cao niet is verstreken. Na 31 mei aanstaande kan deze afspraak dus niet meer geldig gemaakt worden. Dit betekent dat bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd met een duur van meer dan zes maanden en korter dan twee jaar na 31 mei 2019 uitsluitend een proeftijd van een maand kan worden afgesproken.

Advies FME

Zolang cao-partijen geen andere afspraken hebben gemaakt over artikel 12 adviseert FME het volgende: Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van zes maanden of korter kan je geen proeftijd afspreken. Bij contracten voor bepaalde tijd langer dan zes maanden maar korter dan twee jaren, kan je na 31 mei 2019 een proeftijd van één maand overeenkomen. Duurt het tijdelijke contract twee jaar of langer, dan kan de proeftijd maximaal twee maanden bedragen.

 

scan

FME cao Metaal en Techniek Updates

Ben je lid van FME, en wil je op hoogte blijven van de onderhandelingen cao Metaal en Techniek? Meld je dan aan voor de FME cao Metaal en Techniek Updates.

Blijf op de hoogte