Nieuws12.11.2019

Haal alles uit de zorgcollectiviteit

De maximale collectiviteitskorting op de basisverzekering daalt per 2020 van 10% naar 5%. Wat betekent deze wijziging voor jou als werkgever? Wat moet je doen om je zorgcollectiviteit inhoudelijk te laden? En wat kan het FME-aanbod voor jou en de vitaliteit van je medewerkers betekenen?

gezond_page.jpgGezondere, langer inzetbare medewerkers en lagere zorgkosten

Bij het collectief aanbieden van een zorgverzekering is het belangrijk dat het zorgaanbod een integraal onderdeel is van je preventie- en gezondheidsbeleid. De samenwerking met Zilveren Kruis of Aon begint bij de collectieve zorgverzekering en de afspraken die gemaakt worden over de vergoedingen en de korting voor je medewerkers. Maar gaat verder dan dat. Zilveren Kruis biedt een aanpak voor een optimale inzetbaarheid van je medewerkers. Met als doel een lager verzuim, dalende kosten en een stijging van de medewerkerstevredenheid.

Zo krijgt de zorgverzekering een strategische rol en halen zowel de werkgever als de medewerkers er veel meer uit.

Wettelijke daling korting op zorgverzekering

Het oorspronkelijke idee achter zorgcollectiviteiten is dat ze, conform de Zorgverzekeringswet, zouden moeten leiden tot een besparing op zorgkosten. De minister van Zorg vindt dat er in de praktijk veel collectiviteiten zijn die alleen gebruikt worden om korting te genereren. Daarom heeft hij besloten om de maximale collectiviteitskorting te halveren. Vanaf 2020 mogen zorgverzekeraars maximaal 5% korting op de basisverzekering geven.

De verlaagde maximale korting geldt alleen voor de basisverzekering, dus voor aanvullende pakketten kunnen zorgverzekeraars zelf bepalen hoe hoog de eventuele korting is.

Een zorgcollectiviteit gaat verder dan kostenbesparing

De werking van een zorgcollectiviteit gaat veel verder dan alleen het realiseren van een kostenbesparing op de Zorgverzekeringswet. In veel werkgeverscollectiviteiten worden afspraken gemaakt met het doel verzuim en arbeidsongeschiktheid te voorkomen of te verkorten. Daarom bevatten zorgcollectiviteiten, met zowel werkgevers als maatschappelijke organisaties, afspraken die veel breder zijn, bijvoorbeeld in de aanvullende pakketten. De besparingen die uit dergelijke afspraken voortkomen, zijn niet gekoppeld aan de basisverzekering. Ze vallen daarom buiten de scope van het ministerie van VWS, maar hebben voor jou als werkgever grote waarde. Je betaalt namelijk de schadelast van verzuim en arbeidsongeschiktheid vrijwel volledig zelf. Ook je medewerkers ervaren hier voordeel van voor hun vitaliteit.

FME en Zilveren Kruis maken zorginhoudelijke afspraken voor jou

Zo is er op sectorniveau onderzocht welke gezondheidsproblemen het meest voorkomen binnen jouw sector. Op basis van de uitkomsten biedt de collectieve zorgverzekering van Zilveren Kruis extra vergoedingen in de aanvullende verzekeringen voor gezondheidsoplossingen die het meest relevant en effectief zijn voor jouw  medewerkers. Hierdoor draagt het collectief extra bij aan de vitaliteit van je medewerkers.

In jouw collectiviteit worden extra vergoedingen opgenomen in de aanvullende verzekering voor:

  • Mirro (online zelfhulp bij psychische klachten)
  • Fysiotherapie
  • Leefstijltraining
  • Mindfulness
  • Slaapcursus
  • Arbeidsgerelateerde Health Check
  • Brillen en contactlenzen

Deelname aan de FME-zorgmantel

Medio november ontvang je via FME informatie over de premies en de zorgverzekering vanaf 2020.

Meer weten?
FME Ledenvoordeel