Nieuws19.05.2017

ING: jaarlijks tekort van 20.000 mbo-opgeleide technici dreigt

Op donderdag 18 mei werd aan FME-bestuurder en topvrouw van VDL Groep Jennifer van der Leegte de ING-visie 'Technisch mbo en de arbeidsmarkt' overhandigd. De belangrijkste conclusie is dat de vraag naar technisch opgeleide vakmensen toeneemt door de aanhoudende economische groei. FME constateert dat in het rapport goede voorbeelden staan van ondernemingen en scholen die regionaal samenwerken. Maar het aantal technici dat wordt opgeleid is onder de maat en er moet meer aandacht worden besteed aan Smart Industry. In het mbo krimpt het aandeel techniekopleidingen, terwijl het aantal vacatures in onze industrie sterk stijgt. Daar moet beter op gestuurd worden.

liggend_ING_Mbo.jpgAls niet meer jongeren in het mbo een technische opleiding gaan volgen, dreigt het tekort aan technici ieder jaar met 20.000 te groeien. Betere advisering van studenten over baankansen  kan helpen om het tij te keren. Schoolbesturen kunnen per regio besluiten om een numerus fixus op mbo-opleidingen met een lage arbeidsmarktrelevantie in te voeren. Ook zal praktijkonderwijs binnen het mbo een volwaardige en grotere rol moeten krijgen. Dit zorgt voor gemotiveerde techniekstudenten en een betere aansluiting op de arbeidsmarkt. Dit schrijft het ING Economisch Bureau in haar visie op een betere aansluiting van technisch mbo op de arbeidsmarkt.

Ceel Elemans, ING Sector Banker onderwijs: "Vandaag opgedane kennis is morgen verouderd. Onderwijsinnovaties laten zien dat we op de goede weg zijn, maar de vraag naar vakmensen groeit sterk. Betere studie- en beroepenvoorlichting van studenten en intensievere samenwerking tussen mbo en bedrijfsleven is een goede mogelijkheid om meer techniektalent tot ontplooiing te laten komen."

Lees ook

Meer weten?
Willie BerentsenBelangenbehartiger