Blog05.03.2020
Door: Lindsay Hopmans

Invloed coronavirus op levertijden nieuwe orders

Het coronavirus is inmiddels ook in het bedrijfsleven een berucht fenomeen en verspreidt zich helaas over de gehele wereld. Voor lopende orders kun je als leverancier stellen dat het coronavirus voor jou onvoorzien(baar) was en dat je erdoor bent verrast. Afhankelijk van de omstandigheden en van het toepasselijke recht kun je voor de lopende orders een beroep doen op overmacht/force majeure.

Lindsay 660 vierkant_0.jpgZie ook mijn eerdere blog

Nieuwe offertes

Die onvoorzienbaarheid is niet aan de orde voor offertes die je nu uitbrengt. Intussen kan het coronavirus grote invloed hebben op de uitvoering van die nieuwe orders. De invloed op de uitvoerbaarheid van die orders is vaak nog steeds onvoorspelbaar. Als leverancier doe je er daarom goed aan om daar in de planning en bij het uitbrengen van offertes rekening mee te houden.

Het kiezen van een langere levertijd dan je gewend bent helpt natuurlijk al, maar kan in de praktijk nog onvoldoende blijken om de vertraging door het coronavirus te compenseren. Het is daarom vooral van belang dat bij het benoemen van levertijden in offertes en contracten de nodige ruimte wordt gecreëerd om rekening te houden met de eventuele gevolgen van het coronavirus. Dit moet je doen door een nadrukkelijk beding in de offerte en het contract op te nemen.

Beding levert bescherming voor jou als leverancier

FME Advocaten heeft voor de FME-leden een tekst geformuleerd die jou als leverancier bescherming biedt tegen onvoorspelbare vertraging in de levering door het coronavirus. Het gebruik van dit beding wordt van harte aanbevolen om claims van klanten te voorkomen. Zonder een dergelijk beding kunnen je klanten stellen dat jij in de offerte een leverdatum of levertermijn hebt genoemd in de wetenschap dat het coronavirus grote invloed kan hebben. De klant mag dan verwachten dat jij deze invloed in de genoemde levertijd hebt verdisconteerd. Een beroep op overmacht/force majeure lijkt dan kansloos.

download

Beding levertijd en coronavirus

Dit beding is te downloaden door FME-leden met een ledenlogin

DOWNLOAD

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.