Nieuws16.01.2018

"Lotingen bij technische opleidingen onacceptabel"

Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink is niet te spreken over het nieuws dat universiteit Twente weer een numerus fixus gaat instellen. In het KRO-NCRV-programma Spraakmakers op NPO Radio 1 beklaagt ze zich over de wijze waarop technische opleidingen studenten de toegang beperken. "We hebben die mensen keihard nodig, er is een schreeuwend tekort. Dan ga je die deuren toch niet dichtgooien?"

liggend_Staande foto_geschikt voor blok homepage met drie regels tekst_3.jpgHamming-Bluemink voorziet nu al problemen om op lange termijn personeel te vinden voor de technische sector. "Tot 2030 hebben we 120.000 mensen nodig", zegt de voorzitter. "70.000 vanwege pensioneringen en 50.000 vanwege groei. Die mensen moeten nu al opgeleid worden."

De voorzitter vindt dat we als land meer op techniek moeten inzetten. "Als je een innovatief land wil zijn, en dat willen we zijn, dan vind ik ook dat je al die talenten in huis moet hebben. Doe je dat niet, dan zullen in toenemende mate buitenlandse ingenieurs worden geïmporteerd en zullen bedrijven verhuizen naar andere landen waar wél ingenieurs beschikbaar zijn."