Nieuws01.05.2017

Machine export naar de USA: technische handelsbelemmeringen en standaardisatie

In het tijdschrift Standards Engineering van The Society for Standards Professionals, de Amerikaanse organisatie voor standaardisering, is een artikel gepubliceerd over de mogelijke gevolgen van TTIP voor de machinebouw. Aanleiding voor de publicatie was een afstudeeronderzoek dat bij FME is uitgevoerd. In de publicatie hebben de auteurs professor Henk de Vries (RSM), Bert Nagtegaal (FME) en Stijn Veenstra (RSM) onderzocht welke effecten er op het gebied van regelgeving, standaardisatie en certificatie zijn als TTIP werkelijkheid zou worden. Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden wordt dit verder toegelicht.

liggend_TTIP_vlag_combi.jpgOok worden de verschillen tussen de Europese machinebouwers en de eisen die in de USA gelden, nader belicht. In de publicatie, die zich vooral richt op de 'technical barriers to trade' voor machinebouwers, worden ook oplossingsrichtingen gegeven om de handel met de USA goed te laten verlopen.

Nederlandse machinebouwers hebben een groot exportaandeel naar de Verenigde Staten en standaardisatie is belangrijk. Ook zonder de TTIP-handelsovereenkomst loont het om de verschillen te kennen en te werken aan oplossingen om standaarden verder te harmoniseren en wederzijdse erkenning van testresultaten te bevorderen.

Download 

 

Meer weten?
Bert NagtegaalBeleidsadviseur Regelgeving en Normalisatie