Pers17.09.2019

Miljoenennota: vertienvoudig innovatiegeld!

Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME vindt het onbegrijpelijk dat er komend jaar niet extra geïnvesteerd wordt in innovatie. "Dit kabinet heeft bij haar aantreden 150 miljoen per jaar extra voor innovatie uitgetrokken. Het tienvoudige is nodig om echt verschil te maken in een wereld waar steeds meer landen investeren in sleuteltechnologieën", zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming in een eerste reactie op de Miljoenennota.

Toren.jpg"Zowel de staatssecretaris áls de minister moeten van innovatiebeleid absolute topprioriteit maken de rest van deze kabinetsperiode", zegt Dezentjé. "Dat houdt meer in dan praten over de inrichting van een Toekomstfonds waarvan de uitwerking, zoals het er nu naar uitziet, aan het volgende kabinet wordt overgelaten. Dat kan echt niet. Er zijn zoveel innovatieve plannen die de markt klaar heeft liggen en wachten op overheidsgeld om te kunnen starten. We moeten nú beginnen."

Revolutie

De vierde industriële revolutie vereist een investeringsoffensief, maar Nederland is recent gedaald op de internationale Innovation Index. Er is alle reden om de ambities fors te verhogen. Dezentjé: "Een sterke economie van de toekomst innoveert nu. Investeringen in sleuteltechnologieën zoals fotonica, robotica, quantum, advanced computing en kunstmatige intelligentie bepalen hoe concurrerend wij straks zijn. Een toekomstfonds is natuurlijk heel mooi, maar structurele investeringen zijn nodig."

Staatssecretaris én minister moeten van innovatie topprioriteit maken. 

Bijna de helft van alle investeringen in Artificial Intelligence vindt op dit moment plaats in China en ook andere landen zoals de VS, Duitsland en Frankrijk maken miljardenbudgetten vrij. Dezentjé Hamming: "De opgave is duidelijk: we moeten echt harder gaan lopen om de internationale concurrentiestrijd aan te kunnen en productie naar Nederland te halen of houden. Smart Industry innovaties moeten versneld worden doorgevoerd en we moeten investeren in mensgerichte technologieën die de arbeidsproductiviteit verhogen."