Nieuws28.03.2018

Nederlandse industrie uit zorgen bij Amerikaanse congresleden

In een ontmoeting met Amerikaanse congresleden hebben VNO-NCW, FME en Tata vanavond hun zorgen overgebracht aan een delegatie Amerikaanse congresleden over de dreigende handelsoorlog en de hogere tarieven voor staal en aluminium die voor Europa kunnen gaan gelden na 1 mei. Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW), Ineke Dezentjé Hamming (voorzitter FME) en Theo Henrar (directievoorzitter Tata Steel Nederland) spraken met een groep leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Deze congresleden deden Nederland aan vanwege de opening deze week van de nieuwe Amerikaanse ambassade.

liggend_staal_28 maart.jpg"Hoewel de economische relatie tussen Nederland en de VS zeer hecht is heb ik onze grote zorgen over de oplopende spanningen met de EU en China goed over het voetlicht kunnen brengen. Een handelsoorlog schaadt uiteindelijk iedereen, inclusief de Amerikaanse werknemers", aldus Hans de Boer. Volgens Ineke Dezentjé Hamming was er veel ruimte in het gesprek om ook de belangen van de Nederlandse maakindustrie goed uit te leggen. "Onze industrie maakt bijzondere soorten staal en aluminium die de bedrijven in de VS nodig hebben om hun producten te vervaardigen. Zij en wij zijn niet gebaat bij de importheffing. Ik blijf mij inzetten om die heffing te voorkomen." Volgens Theo Henrar schaden de producten van bijvoorbeeld Tata de nationale veiligheid van de VS ook in geen velden of wegen. "Ook na 1 mei moeten onze producten gewoon zonder extra tarieven de Amerikaanse markt op kunnen. Daar rekenen onze klanten op", aldus Henrar.     

Volgens de Nederlandse industrie is de les die de EU en NL uit de hele kwestie moet trekken dat we de relatie met de VS sterk moeten intensiveren. "Laat dit de opmaat zijn naar een nieuw Europees handelsverdrag met de VS, zodat we dit een race naar beneden waar iedereen de dupe van wordt, voorkomen."