Nieuws10.11.2017

Nederlandse maritime industrie: innovatiekracht van wereldbelang

FME-voorzitter Ineke Dezentjé-Hamming sprak op vrijdag 10 november bij het symposium 'Vervangingsprogramma's Koninklijke Marine' in Rotterdam. Daar hield zij een warm pleidooi voor het behoud van investeringen in de Koninklijke Marine in Nederland. "De Nederlandse maritieme industrie heeft al eeuwenlang het beste te bieden en dat moet vooral zo blijven." Dat bracht haar ook bij de hamvraag: hoe zorgen we dat de Nederlandse maritieme industrie en de Koninklijke Marine - door hun unieke samenwerking - ook in de toekomst tot de meest innovatieve speler van de wereld blijven behoren?

Een vraag die de FME-voorzitter gelijk beantwoordde door de enorme innovatiekracht van de Nederlandse maritieme industrie te benadrukken. Smart chips, data analyse, condition bases maintenance: de maritieme industrie wordt steeds slimmer, efficiënter en duurzamer. En de technologische ontwikkelingen gaan steeds verder. Nederlandse technologie die de Koninklijke Marine goed kan gebruiken. Nederland staat aan de vooravond van een drietal grote vervangingsprojecten bij de Koninklijke Marine. Uitgangspunt is om de beste schepen tegen de beste prijs te bouwen. Het Nederlandse marinebouwcluster beschikt over de kennis en innovatiekracht om dit te bereiken.

Dezentjé-Hamming: "Defensie en industrie hebben elkaar nodig voor innovatie. Door samenwerking. Bij de grote vervangingsprojecten. Maar ook bij de verbetering van de dagelijkse onderhoud en werkwijze. De proeftuinen van de Smart Industry fieldlabs zijn een uitstekende omgeving om innovatie te testen. Zo heeft de marine in het fieldlab SMASH een living lab ter beschikking gesteld om innovaties te testen. En zo werken bedrijven samen met de landmacht aan de duurzame basis van de toekomst, de SMART Base. En ook hier kan Defensie weer de launching customer worden voor bedrijven die belangrijke innovaties in de markt zetten."

Het symposium 'Vervangingsprogramma's Koninklijke Marine' werd georganiseerd door Netherlands Maritime Technology tijdens Europort 2017, de internationale maritieme ontmoetingsplaats voor innovatieve technologie en complexe scheepsbouw.

Marine.jpg

Afbeelding: Koninklijke Marine