Nieuws16.05.2017

Oproep aan nieuw kabinet: kies nou eens voor techniekonderwijs

Het bedrijfsleven schreeuwt nog steeds om hoog opgeleide techneuten. Maar technische universiteiten kunnen niet alle studenten aan en dreigen met een studentenstop omdat ze onvoldoende financiële middelen hebben. In Nieuwsuur van maandag 15 mei werd een item uitgezonden over het tekort aan technici en de dreigende numerus fixus, onder andere bij de TU Eindhoven. FME vindt numeri fixi op technische opleidingen onacceptabel. "Na een jarenlange strijd om meer jongeren te interesseren voor een technische opleiding - met succes zo blijkt - kan het nu niet de bedoeling zijn dat scholen hun deuren dicht doen", aldus FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming.

liggend_IMG_1715_0.JPGDezentjé Hamming trok fel van leer tijdens de opening van de Dutch Technology Week: "Het bedrijfsleven zit te springen om goed opgeleide technici. Denk aan big data specialisten. Maar ook aan operators voor drones of lasrobots, aan mensen die met artificial intelligence kunnen werken. En bedenk ook: niet alleen onze industrie verandert, ook bij andere beroepsgroepen speelt Smart Industry en digitalisering een steeds grotere rol. Boeren, verpleegkundigen, bouwvakkers; ze krijgen allemaal steeds meer te maken met technologie en daarvoor zijn digitale vaardigheden nodig. En dat is dan ook de reden dat het voor FME onbestaanbaar is dat er een studentenstop komt voor opleidingen die hard nodig zijn voor de banen van de toekomst."

ASML heeft aangekondigd dat ze in 2020 twee keer zoveel ingenieurs nodig hebben dan er nu worden opgeleid. Openstaande vacatures kunnen niet worden ingevuld en de productie dan maar verplaatsen naar het buitenland is vaak bittere noodzaak. ASML-bestuurder Frits van Hout: "Alle seinen staan op groen. Waarom de zinsnede numerus fixus voor technische studies dan überhaupt nog in ons taalgebruik voorkomt, is mij een compleet raadsel." Marc Hendrikse, CEO van NTS-Groep, onderschrijft dit: "We hebben heel erg ons best gedaan om meer jongeren richting de techniek te krijgen. Nu gebeurt dat en dan kunnen de universiteiten het niet aan, omdat ze te weinig geld krijgen. De vraag om technisch personeel is heel hoog. Er is schaarste in dit soort type functies. Dan moet je niet gaan loten."

Het item in Nieuwsuur over het tekort aan technici, de numerus fixus en het interview met demissionair minister Jet Bussemaker hierover kun je hier terugzien.

Geen numerus fixus op technische studies

Een numerus fixus bij de TU’s is echt de doodsteek voor het innovatieklimaat in Nederland. We moeten dus vaart maken om de technische universiteiten voldoende te faciliteren om kwalitatief goede technisch opleidingen te verzorgen. Alle talent moet de kans krijgen.

Lees meer Meer over het tekort aan technici