Blog28.09.2017
Door: Maureen de Haan

Robothandjes met 100% productiviteit: toekomst of (bijna) reality?

Robots die een pizzeria runnen of helpen met de zorgverlening aan ouderen… Het klinkt als een utopie, maar niets is minder waar. Waar de eerste zichtbare vormen van robotisering duidelijk werden in de auto-industrie, duiken deze ‘stalen hulpjes’ nu in steeds meer sectoren op. Ook in de technologische industrie zorgt robotisering voor het versnellen en optimaliseren van productieprocessen. Het in 1983 opgerichte bedrijf KRANENDONK in Tiel tilt de term robotisering naar een hoger level. Dat konden we met eigen ogen zien tijdens een rondleiding in het kader van de Week van de mki. Door slimme programmering en automatisering kunnen de robots in het nieuwe Robot Technology Centre for non-repetitive production namelijk verschillende processen zelfstandig uitvoeren.

liggend_bloggers_0.jpgTorenhoge hal

Met dit bezoek mochten we het spits afbijten voor de nieuwe blogserie Innovation Technology Tour waarin we op zoek gaan naar het verhaal achter de technologie. Gewapend met pen, fotocamera én lasmasker waagden wij ons in de indrukwekkende fabriekshal die in 2016 werd geopend. Hier worden robotproductielijnen gebouwd voor klanten over de hele wereld die schepen, bruggen, kantoren en zelfs wolkenkrabbers bouwen. De productielijnen hebben daarom een indrukwekkend formaat, wat het torenhoge plafond verklaart. Wat deze lijnen naast de omvang zo uniek maakt, is dat KRANENDONK de robots ook slim maakt. Steeds slimmer eigenlijk. In plaats van repetitieve taken, worden de stalen armen en systemen voorzien van software die het programmeren als het ware automatiseert om zo het productieproces van hun klanten te optimaliseren. 

liggend_robots.jpg’s Werelds slimste lasrobot

Tijdens een oogverblindende demonstratie - de laskap kwam goed van pas - konden wij dit proces in levenden lijve ervaren. Even hadden we het gevoel dat we in een sciencefiction film zaten. Nadat het robotprogramma, op basis van een 3D CAD model ingeladen werd, vloog de robotarm razendsnel over het staalwerk. Je kon duidelijk zien hoe de robot zelfstandig het object aan het scannen was, om daarna met uiterst precieze flitsen alle kieren dicht te lassen. “Doordat de robotprogramma’ in de nacht en op kantoor gegenereerd worden, kunnen zij overdag de hele dag draaien met een productiviteit van tot soms wel 95%.” Aldus marketingmanager Sander Voerman. Hierdoor is het mogelijk om in een korte tijd grote staaloppervlakken te bewerken en te realiseren. De robots zijn dus slim, maar zouden nog slimmer kunnen worden. De knappe koppen van KRANENDONK hebben dan ook de ambitie om de robots zelflerender te maken. Als de systemen ook hun fouten zelf zouden kunnen oplossen, zouden zij nooit meer stil hoeven te staan. Hoe gaaf zou het zijn als robothandjes in de toekomst met 100% productiviteit te werk zouden kunnen gaan? Gezien de ambitie van KRANENDONK twijfelen wij er niet aan dat ze deze maximale score gaan halen. Met recht mag het bedrijf zeggen: 'Meet the world's smartest welding robots'.

De slimme robotarmen van KRANENDONK ook zien? Bekijk de korte bedrijfsfilm. 


Innovation Technology Tour

De Innovation Technology Tour is een initiatief van FME om innovaties, nieuwe technologieën en toepassingen voor het voetlicht te brengen door hierover te bloggen. Waarom? Allereerst omdat het leuk, nuttig en interessant is om te zien waar onze leden mee bezig zijn. Maar ook omdat we graag willen vertellen hoe mooi technologie is en welke ongekende toepassingen er zijn. Heb jij een innovatie die je ons wilt laten zien? De FME-bloggers komen graag op bezoek bij jouw bedrijf.

Aan deze serie werken mee: Aafke Mak, Gaston Amons, Kimberley Linnenbank, Lieke ten Velde, Maureen de Haan, Moniek Klein Gunnewiek, Stefan Olsthoorn, Stefan Zuidwijk, Steven van Bemmel, Yorick Lieffering en Elsa van der Zwan.

Innovation Technology Tour

Dertien technologieën, een wereld aan mogelijkheden

De bloggers van de Innovation Technology Tour hebben dertien technologieën uitgekozen waarvan ze willen laten zien hoe deze worden toegepast in de Nederlandse maakindustrie. De onderwerpen zijn 3D printing, Artificial Intelligence, Augmented Reality, Big Data, Blockchain, Drones, Fotonica, Internet of Things, Machine to machine, Nanotechnologie, Predictive Maintenance, Robotisering en Virtual Reality. Is jouw bedrijf koploper in een van deze technologieën en wil je ons daarover vertellen? Laat het ons weten. We komen graag bij je langs.

Stuur ons een mail

Meer weten?
Elsa van der ZwanInnovation Technology Tour