Blog06.03.2018
Door: Kimberley Linnenbank

Snelweg voor productoptimalisatie: 3D geprinte prototypes

3D printen, een mooie techniek waarmee je met 1 druk op de knop ‘iets’ driedimensionaal uit een printer tovert. Schijnbaar zijn de mogelijkheden eindeloos en de voordelen evident. Maar is dat ook zo? Innovation Technology Tour ging een kijkje nemen in het Smart Industry Fieldlab 3D Makers Zone en ging op bezoek bij FME-lid Hermeta.

liggend_3d.pngAls een kind in de speeltuin. Dat is een bezoek aan 3D Makers Zone in Haarlem, een bolwerk van innovatieve en creatieve mensen die zich op allerlei manieren bezighouden met 3D printen. Eigenlijk is alles mogelijk, dat werd al snel duidelijk. In de loods staan diverse 3D printers die de verschillende technieken laten zien. Hier wordt elke dag onderzoek gedaan en worden prototypes gemaakt. Op basis van 3D scanning en reversed engineering worden bijvoorbeeld bestaande producten aangepast en geoptimaliseerd. Voor diverse bedrijven is dit een laagdrempelige manier om te kijken welke innovatiekansen er liggen en hoe je als bedrijf daarmee aan de slag kunt gaan. Bij 3D Makers Zone worden nieuwe technologieën als 3D-printing, robotica, internet of things en big data concreet toepasbaar gemaakt voor het bedrijfsleven. En dat was precies de missing link tussen theorie en praktijk en waaraan zij de Smart Industry Fieldlab-status te danken hebben.

liggend_5cdaae36-9446-448a-b977-890bd52c6b56-original.jpegMarcel van der Sluis van Hermeta ontving bloggers Yorick Lieffering en Kimberley Linnenbank van FME (v.l.n.r.).

Een bedrijf dat ook brood zag in 3D printing was FME-lid Hermeta in Asperen, en daarvan dan het onderdeel dat zich specialiseert in interieuraccessoires en garderobes. In 2014 kochten ze een 3D printer. Geen idee wat ze ermee gingen doen, maar de innovatiestap was hiermee wel gezet. Een kleine vier jaar later is de 3D printer niet meer weg te denken uit het bedrijf. Sterker nog, het staat aan de basis van hun productieproces. De eerste prototypes worden in 3D geprint en aan de klant getoond en vervolgens gefinetuned. Pas als de klant helemaal tevreden is, volgt de stap van prototype naar serieproductie. Door gebruik van 3D geprinte prototypes kun je dus snel een eerste product aan de klant leveren. De producten die Hermeta maakt, spelen daardoor goed in op de behoefte en de wensen van de klant. 

Als je voorop loopt, kun je de klanten verrassen.

Marcel van der Sluis Algemeen Directeur Hermeta

Kortere levertijden, snelle prototypes maken, niet leverbare producten weer beschikbaar maken, langere levensduur door productoptimalisatie en efficiëntie. Allemaal voordelen van 3D printen, maar is het enkel goud wat er blinkt? Marcel van der Sluis van Hermeta: "Massaproductie van 3D geprinte producten gaat nog niet de oplossing bieden. Daarvoor is 3D printen eenvoudigweg nog te duur." Dat onderschrijft ook Jeroen Veger van 3D Makers Zone. "Maar", zo voegt hij toe: "Als je op de lange termijn kijkt en additionele factoren laat meewegen, kan zelf massaproductie van 3D printen uitkomst bieden."

liggend_ruimtevaart.jpg3D in de ruimte

3D geprinte producten zijn lichter en sterker dan hun traditionele voorgangers. Daarom passen lucht- en ruimtevaart steeds vaker 3D printing toe. Doordat 3D geprinte onderdelen veel lichter zijn, is er minder brandstof nodig. Behalve de kostenbesparing op brandstof, betekent dit ook een reductie van CO2-uitstoot. Het mes snijdt aan twee kanten: minder kosten en een beter milieu. 

 

Innovation Technology Tour

De Innovation Technology Tour is een initiatief van FME om innovaties, nieuwe technologieën en toepassingen voor het voetlicht te brengen door hierover te bloggen. Waarom? Allereerst omdat het leuk, nuttig en interessant is om te zien waar onze leden mee bezig zijn. Maar ook omdat we graag willen vertellen hoe mooi technologie is en welke ongekende toepassingen er zijn. Heb jij een innovatie die je ons wilt laten zien? De FME-bloggers komen graag op bezoek bij jouw bedrijf.

Een blog over jouw bedrijf? Mail ons

Meer weten?
Elsa van der ZwanInnovation Technology Tour