Nieuws22.05.2019

Stem voor de toekomst van Europa!

'Laat Europa de winnaar zijn in de tech competitie' - Bart Groothuis (VVD), 'We hebben een Europese Techcommissaris nodig!' - Raoul Boucke (D66) en 'Innovaties moeten we koppelen aan klimaatdoelen' - Eline van Nistelrooij (GroenLinks). Dit zijn stellingen en onderwerpen die centraal stonden in het EU Tech debat dat gisteren plaatsvond in Eindhoven.

liggend_debat.jpgEuropa speelt voor de technologische industrie een belangrijke, maar soms onzichtbare, rol. Van subsidies tot regels over productstandaarden, het gebeurt grotendeels in Brussel. Toch zijn deze onderwerpen vaak onderbelicht in andere debatten. Het leek ons daarom gepast, om midden in de Dutch Technologie Week, ook de aandacht van kandidaten voor de Europese Verkiezingen te vragen over welke rol zij zien voor Europa t.a.v. technologisch ontwikkelingen. Samen met Brainport Eindhoven organiseerde FME een Europese verkiezingsdebat: Technologie voor de Toekomst.

Tijdens het debat gingen Nederlandse kandidaten Bart Groothuis (VVD), Tom Berendsen (CDA), Raoul Boucke (D66), Rob Roos (FvD), Eline van Nistelrooij (GroenLinks) en Mohammed Chahim (PvdA) met elkaar in gesprek gegaan aan de hand van prikkelende stellingen. Stellingen werden steeds door een ondernemer of student ingeleid en gingen over:

  • De technologische soevereiniteit van Europa naast China en de Verenigde Staten
  • Investeringen in doorbraaktechnologieën als Artificial Intelligence
  • De rol van de regio’s en clusters in Europese innovatiesamenwerkingen
  • Europese regels over cyberweerbaarheid;
  • Technologie en klimaat
  • De Europese technologische arbeidsmarkt

Hoe dan ook was de conclusie duidelijk: er was een duidelijke oproep om te gaan stemmen donderdag 23 mei!