Nieuws08.02.2019

Wet(svoorstel) Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Flex minder flex, vast minder vast. Met dit als doel heeft de wetgever in 2015 de Wet werk en zekerheid (Wwz) geïntroduceerd. Met de Wwz is dat helaas niet gelukt, daarom is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in het leven geroepen. De wetgever wil het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen, daarom heeft minister Koolmees een pakket aan maatregelen voorgesteld om dit voor elkaar te krijgen. De regering is van plan de wet per 1 januari 2020 in werking te laten treden.

Wetten 660 x 440.jpgHet wetsvoorstel arbeidsmarkt in balans (WAB) regelt:

Cumulatiegrond; nieuwe ontslaggrond

Ontslag wordt ook mogelijk als er sprake is van een optelsom van omstandigheden. Nu moet de werkgever volledig aan een van de acht ontslaggronden voldoen. Bij de nieuwe negende grond geeft de rechter de mogelijkheid omstandigheden te combineren. Met deze cumulatiegrond krijgt de werknemer een (extra) vergoeding van maximaal een halve transitievergoeding (bovenop de transitievergoeding; dus anderhalve transitievergoeding).

Transitievergoeding

Werknemers krijgen vanaf de eerste dag dat ze in dienst zijn recht op een transitievergoeding. Dit geldt ook tijdens de proeftijd. Alle dienstjaren worden vermenigvuldigd met een derde. Er komt een regeling voor kleine werkgevers om de transitievergoeding te compenseren als ze hun bedrijf moeten beëindigen wegens pensionering of ziekte.

Ketenregeling          

De ketenbepaling wordt verruimd. Nu krijgt een werknemer maximaal 3 contracten in 2 jaar, dit wordt 3 contracten in 3 jaar. De tussenpoos kan bij cao worden verkort van 6 naar 3 maanden als er sprake is van terugkerend tijdelijk werk dat maximaal 9 maanden per jaar kan worden uitgevoerd. Daarnaast komt er een uitzondering op de ketenregeling voor invalskrachten in het primair onderwijs die invallen wegens ziekte.

Payroll

Werknemers die op payrollbasis werken, krijgen dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever.

Oproepkracht

Geen verplichte permanente beschikbaarheid meer van oproepkrachten. Zo moet de werknemer minstens vier dagen van tevoren worden opgeroepen door de werkgever. Ook hebben oproepkrachten recht op loon als het werk wordt afgezegd. De termijn van vier dagen kan bij cao worden verkort tot één dag.

WW-premie

De WW premie wordt voor werkgevers voordeliger als ze een werknemer een vaste baan aanbieden in plaats van een tijdelijk contract.

Wil je meer over de WAB weten dan nodig ik je graag uit voor mijn workshop.

event

Wet Arbeidsmarkt in Balans en Wet Compensatie Transitievergoeding

Wordt het ontslagrecht met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) nu eindelijk makkelijker? Mag de werkgever met de nieuwe compensatie nog het dienstverband slapend houden? In deze workshop gaan we uitgebreid in op twee nieuwe wetten die voor jou als werkgever belangrijk zijn. Lees meer

Direct aanmelden
€ 300 p.p.
€ 600 p.p.