Nieuws13.09.2018

Zweedse delegatie circulaire economie enthousiast over samenwerkingskansen met FME-leden

Op woensdag 5 september faciliteerde FME een succesvolle interactieve werksessie tussen circa 30 Nederlandse en Zweedse private en publieke partijen op het gebied van circulaire economie. Een aantal lidbedrijven actief in deze sector was door FME uitgenodigd om hun technologische oplossingen aan de Zweedse delegatie te presenteren.

liggend_DSC_0225_1.jpgNaast de presentatie van Nederlandse en Zweedse best practices op het gebied van plasticverwerking, e-waste en afvalstromen stonden ook de uitdagingen privaat en publiek centraal. Via een interactieve werksessie onderzocht men gezamenlijk de mogelijkheden voor krachtenbundeling en samenwerking op de korte, midden en lange termijn.

Onder de aanwezigen was ook CEO Edmund Tenfelde van FME-lidbedrijf Bollegraaf: "Het benutten van potentieel om plastic te recyclen voor hergebruik in combinatie met nieuwe innovatie recycling technologieën is zeer belangrijk voor een circulaire economie. Bijeenkomsten als deze om kennis en ervaringen te delen over de circulaire economie met de Zweedse delegatie zijn hierin een waardevolle bijdrage. De bijeenkomst heeft daarnaast enkele interessante contacten opgeleverd, waarbij van Zweedse partijen interesse is in de recyclingoplossingen van Bollegraaf voor het recyclen en hergebruik plastics."

Ook Arjen Wittekoek, directeur van het FME-lidbedrijf Coolrec, is erg enthousiast over deze werksessie. "Door kennisdeling in de keten van materiaalstromen kunnen we komen tot circulaire toepassingen. De bijeenkomst heeft geleid tot een aantal interessante contacten, waarbij van Zweedse partijen interesse is getoond in de recycled plastics van Coolrec."

community

Kansen voor een circulaire economie

Wil jij meedenken over nationale en internationale vraagstukken op het gebied van circulaire economie? We zijn op zoek naar FME-leden die hier een bijdrage aan willen leveren.

Geïnteresseerd? Laat het ons weten

FME-manager Frank Buijs modereerde de bijeenkomst: "FME mobiliseert en verbindt FME-leden en partners in de technologische industrie om de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en mogen gezamenlijk op te pakken en op te lossen. Deze inkomende missie was een uitstekend voorbeeld hoe FME kan bijdragen aan het onderzoeken van internationale samenwerkingsmogelijkheden op het gebied van circulaire economie.

De interactieve werksessie werd begeleid door de FME Business Development Managers Internationaal, Moniek Klein Gunnewiek (Agri&Food/ Milieu) en Aafke Mak (Gebouwde Omgeving). Aangezien afval en circulaire economie ook een belangrijk onderdeel zijn van de verschillende FME-clusters worden ook intern bij FME de krachten gebundeld om tot cross-sectorale samenwerking te komen.

De bijeenkomst werd georganiseerd in nauwe samenwerking met het ministerie van Infrastructuur & Milieu en Buitenlandse Zaken, Holland Circulair Hotspot en het toonaangevende Zweedse onderzoek- en innovatie investeringsprogramma bureau RE:Source.