"Echt íedereen heeft bij ons een stem"
Open innovatie op de werkvloer
Nieuwe organisatiestructuur
De open bedrijfscultuur is onderdeel van een lange lijst aanpassingen die het bedrijf in het jaar 2000 doorvoerde. Om een faillissement te voorkomen focuste WP Haton meer op het ontwerp en de export van machines, wat een gouden greep bleek te zijn. Daarnaast werden de interne processen onder de loep genomen. "Zoals veel bedrijven waren wij 'klassiek' georganiseerd. Elke afdeling was een eigen koninkrijkje, met een chef aan het roer. Zij voerden hun werk uit en droegen dat over aan de volgende afdeling. En die deed weer hetzelfde. Afdelingen werkten niet mét elkaar. Dat wilden we veranderen, want zo kun je niet innoveren. We moesten kennis gaan delen. We pasten onze organisatiestructuur aan en introduceerden onder meer het Blue Innovation Center."
Moment van reflectie
WP Haton is weer winstgevend. Snellink zag de omzet groeien van tien miljoen naar 31 miljoen euro per jaar. "Onze open bedrijfscultuur is een van onze succesfactoren. We zijn van controle naar vertrouwen gegaan. De crisis was voor ons een moment van reflectie: waarom doen we de dingen zoals we ze doen? Wij ontdekten het verschil tussen de goede dingen doen en de dingen góed doen. Dat inzicht kan ik iedere ondernemer aanraden."
Een nieuw businessmodel betekende de ommekeer voor bakkerijmachinefabrikant WP Haton eind jaren ’90. Het was meteen ook de start van een nieuwe manier van werken, die nog steeds zijn vruchten afwerpt. "Zonder al te veel regels komt heel veel innovatiekracht los!"
"Onze open bedrijfscultuur is een van onze succesfactoren. We zijn van controle naar vertrouwen gegaan. De crisis was voor ons een moment van reflectie: waarom doen we de dingen zoals we ze doen? Wij ontdekten het verschil tussen de goede dingen doen en de dingen góed doen. Dat inzicht kan ik iedere ondernemer aanraden."