arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Ontwerp en realisatie werktuigkundige installaties nieuw pand Tacx

3 juni 2019
Tacx

Tacx bouwt in Oegstgeest aan een compleet nieuw pand voor productie, opslag en kantoren. Tacx is wereldmarktleider op het gebied van hometrainers en in Europa de nummer één op het gebied van de productie van bidons. Het oer-Hollandse familiebedrijf, dat iedere fietsliefhebber kent, is volledig uit haar jasje gegroeid en sinds kort overgenomen door Garmin. Om de groeiende markt voor indoorfietstrainers maximaal te blijven benutten, is het hoognodig de R&D- en productiecapaciteit uit te breiden. Binnen het project is A. de Jong Installatietechniek verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de werktuigkundige installaties. Naar verwachting is het complex eind 2019 klaar voor gebruik.

Tacx bestaat meer dan zestig jaar en telt op het huidige hoofdkantoor in Wassenaar bijna 200 medewerkers. Het familiebedrijf beschikt straks in Oegstgeest over 24.000 m2 aan bebouwde oppervlakte. Dat is meer dan het dubbele van het huidige pand. Het toekomstige complex op bedrijventerrein De Boeg zal bestaan uit een fabriek, montage- en opslagruimte, productiehallen, drie kantoorverdiepingen, een parkeerkelder en vijftig parkeerplaatsen. De nieuwe locatie ligt vlak aan de snelweg waardoor het ook beter bereikbaar zal zijn voor personeel, klanten en leveranciers.

Duurzaam bouwen

De bouw is gestart en A. de Jong is vanuit haar vestiging in Schiedam bezig met het volledige ontwerp en realisatie van de klimaat- en sanitaire installaties waaronder de binnenriolering, waterinstallaties, sanitaire installaties, brandbestrijdingsinstallaties, luchtbehandeling en ventilatie, verwarmings- en koelinstallaties, regelinstallaties en gebouwbeheersystemen.

In het door ons uitgewerkte installatieontwerp is rekening gehouden met slimme oplossingen op het gebied van duurzaamheid en energie-efficiëntie. De warmte van de spuitgietmachines zal bijvoorbeeld worden gebruikt om andere bouwdelen binnen het complex van een behaaglijke temperatuur te voorzien. Daarnaast wordt in de kantoren een gebalanceerd ventilatiesysteem aangelegd. De warmte- en koude-opwekking is door middel van een tweetal multifunctionele 4-pijps lucht-water warmtepompen geregeld welke speciaal zijn ontworpen voor het gelijktijdig koelen én verwarmen van kantoren, productiehallen en magazijn.

Fijn staaltje klimaattechniek

Een fijn staaltje klimaattechniek dus en geheel van onze eigen hand. Hendrik-Jan Brandenberg Algemeen Directeur Installatiebedrijven A. de Jong Installatietechniek: "Het installatieontwerp is 100% onze blauwdruk. De focus ervan ligt op het primaire bedrijfsproces van Tacx. Dat moet altijd draaiende blijven. Om dit voor ons helder te krijgen hebben wij Tacx actief betrokken. Dit heeft naast een sluitend ontwerp ook voor een vruchtbare samenwerking gezorgd. Dat geeft veel vertrouwen in elkaar."

Onder leiding van Marlinspike Hitch is de uitvoering nu in volle gang. Het ontwerp van het nieuwe gebouw is van Thomas architecten en de elektrotechnische installaties worden gerealiseerd door Homma Elektrotechniek. Bij oplevering zal Tacx beschikken over een duurzaam en hypermodern complex dat volledig gasloos is.

Tacx
Sluiten