CaWaDu: AgriFood innovatiecoalitie met Californië en Washington State

Graan

Businesskansen door AgriFoodTech innovatiesamenwerking Californië.

Nederland is internationaal bekend om haar sterke AgriFoodTech sector, delegaties uit de hele wereld komen hier kijken naar onze oplossingen. Andere landen hebben vaak ook andere uitdagingen, oplossingen en kwaliteiten, zo ook Californië.

Nederland is internationaal bekend om haar sterke AgriFoodTech sector. Delegaties uit de hele wereld komen hier kijken naar onze oplossingen. Andere landen hebben vaak ook andere uitdagingen, oplossingen en kwaliteiten, zo ook Californië. We kennen Californië van Silicon Valley waar veel grote techbedrijven zijn gevestigd, maar dat is slechts een klein stukje Californië. Ook de landbouwsector daar is heel groot. Met het verbouwen van ruim 400 gewassen is Californië een belangrijke, zo niet de belangrijkste leverancier van versproducten aan de rest van de VS.

Samenwerking

Om businesskansen voor Nederlandse AgriFoodTech bedrijven te creëren heeft FME de handschoen opgepakt en is in 2018 een innovatief samenwerkingsproject gestart. Dit met als doel om doel om de sterktes van beide regio’s te combineren en daar samen in fieldlabs en andere gezamenlijke projecten invulling aan te geven. Californische landbouwers, tuinders en voedselverwerkers hebben onze Nederlandse kennis en techniek hard nodig en werken graag samen om dit voor de Californische situatie, klimaatomstandigheden en schaalgrootte geschikt te maken.

De volgende vijf thema’s zijn als kansrijke samenwerkingsthema’s gedefinieerd binnen deze samenwerking:

 1. Greenhouse of the Future
 2. Dairy & Livestock
 3. Orchard robotics & automation
 4. Digital & Precision Ag
 5. Food waste

Nederlandse bedrijven over het AgriFoodTech project in Californie

Hieronder de statements van twee Nederlandse participanten van het eerste uur, QING en Hoogendoorn Growth Management.

 • Hoogendoorn Growth Management wil telers een nieuwe toekomstvisie bieden, een duurzame toekomst middels datagedreven telen.
  “Wij geloven dat de kassen van de toekomst een nieuwe aanpak nodig heeft; Hoe kunnen we doorgaan met het voeden en telen van de toekomst? Door slimme en geavanceerde Big Data analysetechnieken, kunstmatige intelligentie, camera's en door Internet of Things te gebruiken, is het mogelijk om analyses en beslissingen te maken die het menselijk brein simpelweg niet kan maken. Bovendien moeten deze technieken worden gecombineerd met plantenfysiologie en fysica. Wij geloven dat deze geïntegreerde aanpak bedrijven in staat stelt een volgende fase van ontwikkelingsproces door te maken. Daarom zoeken we naar aanvullende partners in de Californisch-Nederlandse samenwerking, samen innoveren en realiseren van deze data driven visie op telen. Het begint allemaal met het natuurlijke gedrag van planten gerelateerd aan de broeikasomgeving, dit wordt beschreven door zes factoren zoals energie, water, CO2 en assimilaten. Het doel is om de productie te optimaliseren met zo min mogelijk natuurlijke hulpbronnen."
 • QING wil een aantrekkelijke werkgever zijn door een koploper in technologie te zijn.
  "Wij zijn van mening dat deze combinatie innovatie zal versnellen en duurzame samenwerkingen zal creëren in de agri- en foodsector. Door deelname aan dit project kunnen we onze kennis delen en ook van andere deelnemers leren. Zo kan QING zich verder ontwikkelen als een innovatief bedrijf dat echt een impact heeft, niet alleen op technologieniveau, maar ook sociaal en ecologisch gebied."

FME is de trekker aan Nederlandse kant in samenwerking met NLWorks. In California is UC-ANR de trekker, namens The VINE. The VINE en het AgriFoodTech Platform zijn beide samenwerkingsverbanden van bedrijfsleven (brancheorganisaties), overheden (ministeries aan beide zijden) en kennisinstellingen.

Steeds meer Nederlandse bedrijven sluiten aan en werken samen met Californische bedrijven en kennisinstellingen aan oplossingen voor de toekomst. Door samen op te trekken kunnen we onze Nederlandse oplossingen geschikt maken voor Californische gewassen, omstandigheden en schaalgrootte.

Wil jij ook samenwerken aan agri & food oplossingen in Californie?

Dan kun je een e-mail sturen aan Maureen de Haan, Business Development Manager InternationaalOp dit moment lopen er twee programma’s op de thema’s: Orchard of the Future and Controlled Environment Agriculture (CEA).

De locale agri-productie in Californië is ongeveer $ 50 miljard op jaarbasis, zonder toegevoegde waarde door bewerking en logistiek. Ze kijken daar met heel veel interesse naar Nederland, met name naar de tuinbouw, precisielandbouw, melk en robotisering in de agrifood. Deze interesse is ook onze minister niet onopgemerkt gebleven en was enkele jaren geleden aanleiding om een samenwerking op innovatie in deze sectoren vast te leggen in een MoU.

Informatie over het project is beschikbaar in het Engels, dit wordt via een nieuwsbrief verspreid. Binnenkort wordt ook een Engelstalige website gelanceerd waarop je meer informatie over dit project vindt.

Aanmelden nieuwsbrief